1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ. Η Ισλαμαμπάντ είναι γνωστή για τη πληθώρα των πάρκων της αλλά και των δασών, μεταξύ των οποίων ο Εθνικός Δρυμός Μαργκάλα Χιλς, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Σακερπαριάν. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Έλληνα πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη στις αρχές του 1960 και αποτελεί την πιο πολυπληθή πόλη της χώρας.
2η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ: Ξενάγηση στη πόλη
Άφιξη το πρωί στην Ισλαμαμπάντ. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, όπου θα έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε.
Το απόγευμα ξεκινήσει η γνωριμία μας με την πόλη, η οποία χωρίζεται σε οκτώ ζώνες: διοικητικός τομέας, διπλωματικός θύλακας, οικιστικές, εκπαιδευτικές, βιομηχανικές, εμπορικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και περιοχές πρασίνου.
Πρώτα θα επισκεφτούμε το πάρκο Σακερπαριάν, απ’ όπου θα απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στη πρωτεύουσα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μνημείο του Πακιστάν, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των Μογγόλων και έχει τέσσερις κατασκευές σαν πέταλα που συμβολίζουν τους τέσσερις βασικούς πολιτισμούς της χώρας, ένα μικρό μουσείο που αφηγείται την ιστορία και τη δημιουργία του Πακιστάν, ενώ και τα δυο συνδέονται με μια μικρή πλατεία, γνωστή ως Πλατείας Ελευθερίας. Σειρά έχει το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με μια πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων.
Έπειτα θα περάσουμε από τη Λεωφόρο Συντάγματος όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία είναι κατασκευασμένα σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, και θα καταλήξουμε στο σύγχρονο τζαμί Φαιζάλ, το οποίο έχει σχήμα σκηνής Βεδουίνων και χωράει περίπου 100.000 άτομα.
Αργότερα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας για ολιγόωρη ξεκούραση, πριν μεταφερθούμε στο γειτονικό χωριό Σαϊντπούρ όπου θα απολαύσουμε το δείπνο μας. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται στη καρδιά των καταπράσινων λόφων Margalla, και παλαιότερα ονομαζόταν Fatehpur Baoli.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ – ΠΕΣΑΒΑΡ: Ξενάγηση στη πόλη
Πρωινό νωρίς στο ξενοδοχείο μας και συνεχίζουμε για την πόλη των λουλουδιών, την μαγική πόλη του Πεσαβάρ (Peshawar).
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, και πάμε να ξεναγηθούμε στην πανέμορφη Πεσαβάρ, μια πόλη πολύχρωμη, εξωτική και γεμάτη εκπλήξεις. Πρώτα θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Πεσαβάρ, το οποίο στεγάζεται σε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο το οποίο ήταν γνωστό ως αίθουσα Βικτώρια, κατασκευάστηκε το 1905 και για πολλά χρόνια οι Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα χορού. Σήμερα, περιλαμβάνει μια ανεκτίμητη, μοναδική στον κόσμο, συλλογή Ελληνοβουδιστικής τέχνης Καντάρα. Στη συνέχεια θα περιδιαβούμε στο παλιό τμήμα της πόλης, στις γειτονιές με τα όμορφα παλαιά κτίρια με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική με τους μοναδικούς ξυλόγλυπτους εξώστες. Εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων την αγορά κεραμικών, την αγορά πτηνών, την αγορά δημητριακών, το τελευταίο εναπομείναν Τέμενος Μουγκάλ του 17ου αιώνα Μαχαμπάτ Χάν (Mahabat Khan) και τον πύργο του Ρολογιού Κάνινγκαμ (Cunningham Clock tower), o οποίος κατασκευάστηκε προς τιμήν του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ και πήρε το όνομά του από τον σερ Τζορζτ Κάνινγκαμ, πρώην βρετανό κυβερνήτη και πολιτικό της εν λόγω επαρχίας. Τέλος, θα σεργιανίσουμε στο παζάρι Κίσα Κουάνι (Qisa Khwani Bazaar), που από πολλούς αποκαλείται και ως «ο δρόμος των παραμυθάδων», και από άλλους ως «το Πικαντίλι της κεντρικής Ασίας»!
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΠΕΣΑΒΑΡ – ΤΑΧΤ-Ι-ΜΠΑΧΙ – ΣΑΪΝΤΟΥ ΣΑΡΙΦ (ΣΟΥΑΤ)
Σήμερα θα αναχωρήσουμε από την Πεσαβάρ, με προορισμό μας το Σουάτ. Θα κινηθούμε διαμέσου του περάσματος του Μαλακάντ (Malakand) και καθοδόν θα κάνουμε μια στάση στο Βουδιστικό μοναστήρι Ταχτ–Ι–Μπαχί (Takht–i–Bahi) που είναι μνημείο της UNESCO από το 1980. Ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό και σίγουρα το πιο ολοκληρωμένο στο Πακιστάν, ενώ σώζονται πολλά απομεινάρια που μπορούν να μας παρέχουν μια πλήρη εικόνα για την εποχή της λειτουργίας του ως βουδιστική μονή, πριν πολλούς αιώνες, μεταξύ των οποίων τεχνουργήματα σε στιλ Ghandara.
Συνεχίζουμε για το Σουάτ, όπου στη διαδρομή θα δούμε τη γέφυρα Τσακντάρα (Chakdara) και το οχυρό που φέρει το όνομα του Ουίνστων Τσώρτσιλ (Churchill’s Piquet). Άφιξη στην Σαιντού Σαρίφ, που όνομα της από την αρχαία Βουδιστική εποχή ήταν “Baligram” και είναι η πρωτεύουσα της Σουάτ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση.
Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Μουσείο Σουάτ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1959 και επανασχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποτελώντας πλέον ένα από τα καλύτερα σε ολόκληρη τη χώρα. Θα θαυμάσουμε μια εξαιρετική συλλογή Βουδιστικής τέχνης, καθώς και μια σειρά από εκθέματα εθνολογικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και ευρημάτων της πρωτο-ιστορικής περιόδου. Αν έχουμε χρόνο θα επισκεφτούμε και την αγορά του Σουάτ.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
5η ημέρα: ΣΑΪΝΤΟΥ ΣΑΦΙΡ (ΣΟΥΑΤ) – ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΤ/ΝΤΡΟΣ
Μετά το πρωινό μας θα περάσουμε μέσα από όμορφες αλπικές κοιλάδες του κάτω και άνω Ντιρ, και περνώντας μέσα από τη νεόδμητη σήραγγα Lawari, στο ομώνυμο βουνό, θα μπούμε στο αρχαίο βασίλειο του Τσιτράλ.
Κατά την άφιξή μας στη πόλη Ντρος ή Αγιούν, θα επιβιβαστούμε σε οχήματα 4×4 και θα κατευθυνθούμε προς τις κοιλάδες Καλάς και γη της ομώνυμης φυλής, και πιο συγκεκριμένα σε μια από τις τρεις κοιλάδες, την Μπουμπουρέτ, για διανυκτέρευση σε ξενώνα βασικών ανέσεων, ή θα σταματήσουμε στο Ντρος για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
6η ημέρα: ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΤ: ολοήμερη εκδρομή στην ΚΟΙΛΑΔΑ ΡΑΜΠΟΥΡ (Φυλή Καλάς)/ ΓΙΟΡΤΗ ΟΥΤΣΑΛ
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για μία από τις πιο συγκλονιστικές πλευρές του ταξιδιού μας: θα γνωρίσουμε την περίφημη φυλή των Καλάς (Kalash Kafirs’: άπιστοι), μια κοινότητα που αριθμεί μόλις 3.000 άτομα (η μικρότερη από τις μειονότητες στο Πακιστάν) αλλά με ιδιαίτερα έντονη παρουσία, με δικές τους θρησκευτικές δοξασίες που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των Ελλήνων Μακεδόνων του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αντίθεση με τις άλλες μειονότητες, ζουν αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στις τρεις κοιλάδες Birir, Bumburet και Rumbur, που βρίσκονται στο Hindkush μεταξύ των συνόρων του Αφγανιστάν και της κοιλάδας του Chitral.
Τις ημέρες αυτές οι Καλάς γιορτάζουν το φεστιβάλ Ουτσάλ (Uchal), μία από τις τρεις μεγαλύτερες ετήσιες γιορτές των Καλάς: είναι η εποχή που ξεκινούν οι καλλιέργειες και οι Καλάς προσεύχονται για την καλή υγεία και την ασφάλεια των αγρών και των κοπαδιών τους, ώστε η σοδειά να είναι καλή και η φυλή να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τον χρόνο που έρχεται. Κάτι όμως εξίσου πολύ ενδιαφέρον είναι πως κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, οι νέοι της φυλής, αγόρια και κορίτσια, έχουν την ευκαιρία να «διαλέξουν» το ταίρι τους! Την τελευταία μέρα του Ουτσάλ, μάλιστα, ανακοινώνουν το όνομα του εκλεκτού ή της εκλεκτής της καρδιάς τους!
Εμείς λοιπόν θα παρακολουθήσουμε τις γιορτές τους με τους κυκλικούς χορούς που τόσο μοιάζουν με αυτούς της Μακεδονίας, και θα θαυμάσουμε τις υπέροχες πολύχρωμες φορεσιές των γυναικών.
Διανυκτέρευση στη Μπουμπουρέτ, διαφορετικά θα μεταφερθούμε μέχρι τη γειτονική Τσιτράλ για διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΤ – ΤΣΙΤΡΑΛ
Μετά το πρωινό μας θα αφήσουμε πίσω μας τη Μπουμπουρέτ και θα κατευθυνθούμε προς την πόλη Τσιτράλ, όπου θα περάσουμε ολόκληρη τη μέρα μας.
Αφού τακτοποιηθούμε στο δωμάτιό μας, θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πόλης με πρώτη μας στάση στην παλιά αγορά με τις χειροτεχνίες και τους ημιπολύτιμους λίθους που φέρνουν έμποροι από τη διάσημη Κοιλάδα Panisher του Αφγανιστάν. Πολύ κοντά βρίσκεται το παλαιό οχυρό, όπου το 1985 οι βρετανικές δυνάμεις πολιορκήθηκαν κατά τη διάρκεια του «Μεγάλου αγώνα», αλλά και το τζαμί Shahi.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΤΣΙΤΡΑΛ – ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΑΝΤΟΥΡ – ΦΑΝΤΕΡ
Πρωινό και αναχώρηση με τελικό προορισμό τη λίμνη Φαντέρ. Πρώτα θα περάσουμε από την οροσειρά Μπούνι Ζομ (Booni Zom 6.542 μ.) και το Τιρίτς Μιρ (Tirich Mir 7.706 μ.), και έπειτα ετοιμαστείτε για μια δύσκολη αλλά πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε ορισμένα από τα πιο απόκοσμα τοπία που θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να αντικρίσουμε, με πολύχρωμες κοιλάδες, υπέροχα βουνά και χωριουδάκια κυριολεκτικά κρεμασμένα στα βουνά. Ο δρόμος θα μας φέρει στο Πέρασμα Σαντούρ (Shandur), την επονομαζόμενη «Στέγη του Κόσμου» σε υψόμετρο 3.719 μέτρων.
Θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μέχρι μέχρι τη πόλη Φαντέρ, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε ένα ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Φαντέρ.
9η ημέρα: ΦΑΝΤΕΡ – ΓΚΙΛΤΖΙΤ – ΝΤΟΥΪΚΕΡ (ΧΟΥΝΖΑ)
Αφού απολαύσουμε νωρίς νωρίς το πρωινό μας, αναχωρούμε αμέσως με κατεύθυνση τη Χούνζα μέσω της περικλειόμενης από πανύψηλα βουνά πανέμορφης κοιλάδας Γκιζάρ (Ghizar) που κατοικείται από τους Ισμαηλίτες Barusho. Πρώτα θα κατευθυνθούμε σε ένα υπερυψωμένο σημείο απ’ όπου θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Αζούρε Χάλτι (Azure Khalti).
Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς τα δυτικά και τη πόλη Γκιλτζίτ (Gilgit), όπου θα πάρουμε το γεύμα μας και θα επιβιβαστούμε ξανά στα λεωφορεία που θα μας φέρουν στον επόμενο προορισμό μας. Διαμέσου του αυτοκινητόδρομου του Καρακορούμ, κατευθυνόμαστε με προορισμό μας τη Χούνζα (Hunza), την πανέμορφη ορεινή κοιλάδα στην περιοχή Γκιλτζίτ-Μπαλτιστάν, στο ακραίο βόρειο τμήμα του Πακιστάν που συνορεύει με τον διάδρομο Wakhan του Αφγανιστάν και την περιοχή Σινζιανγκ της Κίνας. Στη διαδρομή θα κάνουμε μία σύντομη στάση στη κορυφή Ρακαπόσι (7.778 μ.) για να απολαύσουμε τη θέα.
Συνεχίζουμε για τη Χούνζα, όπου με την άφιξή μας θα μεταβούμε για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας κοντά στο σημείο Ντούικερ (Duiker), απ’ όπου και θα απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα σε υψόμετρο περίπου 2.950 μέτρων. Δείπνο και διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΝΤΟΥΪΚΕΡ – ΚΑΡΙΜΑΜΠΑΝΤ (ΧΟΥΝΖΑ): Ξενάγηση στη πόλη
Πρωινή αναχώρηση για μια επίσκεψη στα κάστρα Αλτίτ (Altit Fort) και Μπαλτίτ (Baltit Fort), που μετρούν 900 και 800 χρόνια ζωής αντίστοιχα, και πρόσφατα έχουν αναστηλωθεί από το Ίδρυμα του Αγά Χαν (Agha Khan Foundation), πνευματικού ηγέτη των Ισμαηλιτών που έχουν την έδρα τους στην πεδιάδα της Χούνζα.
Το Αλτίτ ήταν τόπος κατοικίας των ηγετών της Χούνζα με τον τίτλο Μιρ, ενώ ένας εκ των πύργων του, ο πύργος Σικάρι είναι ηλικίας περίπου 1100 ετών, που το κάνει το παλαιότερο μνημείο της περιοχής. Εκεί θα δούμε και ντόπιες γυναίκες οι οποίες κατασκευάζουν έπιπλα με ξύλο στο τοπικό εργαστήριο. Παραπλεύρως του κάστρου υπάρχει και ένας πολύ όμορφος κήπος. Έπειτα θα συνεχίσουμε για το Μπαλτίτ, το οποίο υπήρξε προπύργιο της δυναστείας Ayasho, και σήμερα έχει ανακαινισθεί σε ένα υπέροχο και πολυβραβευμένο μουσείο.
Γεύμα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Καριμαμπάντ. Έπειτα θα περπατήσουμε στην τουριστική αγορά της πόλης, και θα απολαύσουμε καφέ και ντόπια γλυκίσματα στο διάσημο Café De Hunza.
Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο, διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΚΑΡΙΜΑΜΠΑΝΤ (ΧΟΥΝΖΑ): ΛΙΜΝΗ ΑΤΑΑΜΠΑΝΤ – ΓΚΟΥΛΜΙΤ
Ξεκινάμε σήμερα για μια ολοήμερη εκδρομή που θα μας «συστήσει» τοπία απόκοσμης ομορφιάς και μοναδικά χωριά του λαού Χούνζα, που κατοικεί στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Χρησιμοποιούμε ξανά τον αυτοκινητόδρομο του Καρακορούμ με κατεύθυνση προς το Γκουλμίτ, στην περιοχή της Άνω Χούνζα. Κινούμαστε κατά μήκος της νεοδημιουργηθείσας μετά από μια κατολίσθηση το 2019, λίμνης Ατααμπάντ (Attaabad Lake), όπου ανάλογα με τον καιρό θα απολαύσουμε την βαρκάδα μας το πρωί ή το απόγευμα, στην επιστροφή μας. Φτάνοντας στο Γκουλμίτ (Gulmit), ένα φιλήσυχο και γραφικό χωριό που κάποτε αποτελούσε τη χειμερινή πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χούνζα, θα κάνουμε τη βόλτα μας στο χωριό, θα επισκεφθούμε ένα σπίτι που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, και θα δούμε τις ντόπιες γυναίκες να υφαίνουν χαλιά και να δημιουργούν τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα της περιοχής τους.
Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χωριό Πασσού (Passu), το βορειότερο σημείο της περιήγησής μας στο Βόρειο Πακιστάν, για να απολαύσουμε τους μοναδικούς σχηματισμούς των βουνοκορφών που ξεπερνούν τα 7000 μέτρα ύψος, ενώ θα δούμε και τον εντυπωσιακό παγετώνα Πασσού. Τέλος, θα επισκεφθούμε την περίφημη κρεμαστή γέφυρα Χουσαϊνί (Hussaini), γνωστή και ως «η γέφυρα του Ιντιάνα Τζόουνς».
Επιστροφή στη Καριμαμπάντ για δείπνο και διανυκτέρευση.
12η ημέρα: ΚΑΡΙΜΑΜΠΑΝΤ (ΧΟΥΝΖΑ) – ΝΑΡΑΝ
Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε οδικώς και συνεχίζουμε το συναρπαστικό οδοιπορικό μας στο Βόρειο Πακιστάν με τελικό προορισμό το Ναράν, βόρεια του Ισλαμαμπάντ, μέσω του περάσματος Μπαμπουσάρ που ενώνει το Γκιλτζίτ με τις πόλεις Mansehra και Abbottabad. Ο δρόμος αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό την διευκόλυνση στη μετακίνηση των προμηθειών κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Αγώνα. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι εποχιακός, δηλαδή παραμένει ανοιχτός από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις αρχές Οκτώβρη (εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις).
Περίπου 70 χλμ μακριά από το Γκιλτζίτ θα σταματήσουμε σε ένα σημείο πραγματικά μοναδικό, όσο και προνομιακό: πρόκειται για το μοναδικό μέρος από όπου μπορούμε να ατενίσουμε ταυτόχρονα τα Ιμαλάια, το Καρακορούμ (Karakorum) και το Χιντουκούς (Hindukush)! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δούμε και την εντυπωσιακή συμβολή των ποταμών Ινδού (Indus River) και Γκιλτζίτ (Gilgit River)! Θα κάνουμε μια ακόμα στάση στο Πέρασμα Μπαμπουσάρ και θα κατηφορίσουμε προς τη λίμνη Laloosar και τη πόλη Batakundi.
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στη Ναράν. Δείπνο και διανυκτέρευση.
13η ημέρα: ΝΑΡΑΝ – ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΞΙΛΑ – ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
Μετά το πρωινό μας, παίρνουμε τον αυτοκινητόδρομο Χαζάρα και μέσα από μια γραφική διαδρομή επιστρέφουμε στο Ισλαμαμπάντ. Καθοδόν θα κάνουμε μία στάση για περιήγηση στα Τάξιλα (Taxila), την αρχαία πόλη στην κοιλάδα του Ινδού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα Τάξιλα αναφέρονται ήδη στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ινδία, ενώ στους επόμενους αιώνες υπήρξαν ένας αληθινός παράδεισος για τους βουδιστές. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας είναι γεμάτα από αρχαιοελληνικά ευρήματα, βουδιστικές μονές και στούπες, με την ιστορία της να εκτείνεται σε μια διάρκεια χιλίων ετών. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, θα επισκεφτούμε επίσης το μουσείο της Τάξιλα, τα ερείπια της πόλης Bhir Mound, τη στούπα Dharmarajika, καθώς και τα ερείπια της αρχαίας Ελληνοβακτριανής πόλης Sirkap. Το μουσείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1918-1928 σε Βικτωριανό στιλ και διαθέτει πάνω από 4.000 εκθέματα.
Συνεχίζουμε προς Ισλαμαμπάντ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο σε κοντινό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.
14η ημέρα: ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ – ΛΑΧΟΡΗ: Κήποι Σαλιμάρ και Γουαγκάχ
Ξεκινάμε το πρωί για Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια. Η Λαχόρη (Lahore), η οποία ονομάζεται και Πόλη των Κήπων, αποτέλεσε πρωτεύουσα δύο δυναστειών, Μογγόλων και Σιχ, ενώ έπαιξε σημαίνοντα ρόλο και κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας του Παντζάμπ.
Άφιξη στη πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, και πάμε για την πρώτη μας γνωριμία με αυτή την ιστορική πόλη. Πρώτος μας σταθμός οι ξακουστοί Κήποι Σαλιμάρ (Shalimar), που κατασκευάστηκαν το 1647 από τον αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το απόλυτο μέρος για όποιον θέλει να περάσει μερικές ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας, καθώς κατασκευάστηκαν με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας επίγειας αρμονίας, στην οποία οι άνθρωποι συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία με όλα τα στοιχεία της φύσης.
Λίγο πριν τη δύση του ηλίου θα βρεθούμε στα σύνορα με την Ινδία, στην περιοχή Γουαγκάχ (Wagah), για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή τελετή υποστολής των σημαιών από τους πανύψηλους άνδρες με τις χαρακτηριστικές, μεγαλόπρεπες στολές τους που γίνεται ταυτόχρονα και στις δυο χώρες από το 1959, ενώ συνήθως κόσμος είναι μαζεμένος και στις δυο πλευρές φωνάζοντας πατριωτικά συνθήματα.
Επιστροφή στη Λαχόρη. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
15η ημέρα: ΛΑΧΟΡΗ: Ξενάγηση στη πόλη
Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας, η μέρα είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στη Λαχόρη. Η πόλη διαθέτει μια αξιοσημείωτη συλλογή πολλών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.
Η ξενάγησή μας θα ξεκινήσει από το Μουσείο της Λαχόρης, το οποίο ιδρύθηκε από τους Βρετανούς το 1864-1865, και περιλαμβάνει μια εκτενή συλλογή με αντικείμενα από τις δυο μεγάλες δυναστείες που βασίλευσαν στη περιοχή, απομεινάρια του πολιτισμού της Κοιλάδας του Ινδού, καθώς και έργα τέχνης τύπου Gandhara, ενός στιλ που συνδυάζει την ερχαιοελληνική τέχνη με τον Βουδισμό. Σειρά έχει το Τζαμί Μπαντσάχι, το οποίο παραγγέλθηκε από τον αυτοκράτορα Aurangzeb το 1671 και η κατασκευή του κράτησε δυο χρόνια, μέχρι το 1673, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στον κόσμο! Έπειτα, επισκεπτόμαστε το οχυρό της Λαχόρης, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Ακμπάρ την περίοδο 1556-1605 πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου οχυρού και πλέον αποτελεί μνημείο της UNESCO.
Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Τζαμί Ουαζίρ Κχαν που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον σεΐχη Alim-ud-Din Ansari, και έπειτα το διάσημο Σάχι Χαμάμ, το βασιλικό λουτρό που ανακαινίστηκε πρόσφατα και μάλιστα βραβεύτηκε για την εξαιρετική αποκατάσταση. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για ολιγόωρη ξεκούραση και μετά θα πάμε για ψώνια στη διάσημη αγορά Anarkali η οποία πήρε το όνομά της από ένα όμορφο κορίτσι που χόρευε τραβώντας έτσι τη προσοχή του πρίγκιπα Σαλίμ, ενός από τους γιούς του Μογγόλου αυτοκράτορα Ακμπάρ. Τέλος, θα μεταφερθούμε μέχρι τον δρόμο Φορτ, γνωστό για τα εστιατόριά του, για ένα πλούσιο δείπνο με παραδοσιακά φαγητά.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
16η ημέρα: ΛΑΧΟΡΗ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο διεθνές αεροδρόμιο του της Λαχόρης, για να επιβιβαστούμε στη πτήση επιστροφής μας που θα μας φέρει πίσω στη πατρίδα. Άφιξη αυθημερόν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα.