ΑΘΗΝΑ: Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48
Πλησίον Μετρό Αμπελοκήπων
ΤΗΛ : 210 6450978
E-mail: info@xilouristravel.gr
9 days
Εκδρομές
Μάι
Άνοιξη
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Στους ορεινούς όγκους του Καυκάσου, σκαρφαλωμένες σε δασωμένα φαράγγια κι απόκρημνες πλαγιές, τρεις νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων. Παζάρια και καραβάν σεράι, ανάκτορα σάχηδων κι οχυρωμένες εκκλησίες είναι οι καλύτερες αποδείξεις ενδόξων στιγμών του παρελθόντος. Όσοι ακολουθήσετε τα μονοπάτια των πολιτισμών του Καυκάσου, θα έχετε το προνόμιο να επισκεφθείτε μερικές από τις πιο συναρπαστικές περιοχές του κόσμου. Όλα στον Καύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά και μια ντομπροσύνη, χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολής μοίρας που τους επεφύλαξε η ιστορία τους.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Μερικά από τα πιο διάσημα σύμβολα της Αρμενίας
Το Αρμενικό Αλφάβητο
Το αρμενικό αλφάβητο είναι ίσως το πιο πολύτιμο σύμβολο για τους Αρμένιους, κυρίως λόγω της ιστορικής του σημασίας και της πρακτικής του χρησιμότητας. Δημιουργήθηκε από τον Μεσρόπ Μαστότς το 405, περισσότερο από 1600 χρόνια πριν. Το αρμενικό αλφάβητο ή όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι «Aybupen», αρχικά περιείχε 36 γράμματα. Αργότερα προστέθηκαν το «Ο» και το «Φ» αυξάνοντας τον αριθμό των γραμμάτων σε 38. Σήμερα, κυρίως στην Αρμενία και όχι τόσο στην διασπορά, έχει προστεθεί ακόμα ένα γράμμα το «ιεβ» που σημαίνει «και».
Για τους Αρμένιους η γλώσσα και κατ’ επέκταση το αρμενικό αλφάβητο αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια διατήρησης της αρμενικής εθνικής ταυτότητας στους δύσκολους καιρούς μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο πως οι πρόγονοί μας, σε όποια χώρα κι αν τους οδήγησε η προσφυγιά, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι οικονομικές συνθήκες για τον καθένα, πρώτο τους μέλημα ήταν να συσπειρωθούν σε κοινότητες και να χτίσουν σχολεία, για μπορέσουν οι απόγονοί τους να μάθουν την αρμενική γλώσσα κι έτσι να μην ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους. Το αρμενικό αλφάβητο ήταν το πρώτο «εργαλείο» στα χέρια των Γενοκτονημένων Αρμενίων για να ξαναχτίσουν την πατρίδα τους και να ξεκινήσουν τον αγώνα για την δικαίωση του αρμενικού λαού. Επίσης, το αρμενικό αλφάβητο αντικατοπτρίζει το σύστημα αξιών του αρμενικού λαού. Αυτές οι αξίες είναι εμφανείς από μία φράση. Η φράση αυτή μεταφράστηκε από την Κλείδα του Σολομώντα και έγινε η πρώτη πρόταση που γράφτηκε με τα γράμματα του αρμενικού αλφαβήτου από τον Μεσρόπ Μαστότς:
«Ճանաչել զիմաստութիւն եւ զխրատ, իմանալ զբանս հանճարոյ:»
Που σημαίνει:
«Γνωρίζοντας την σοφία και την διδασκαλία, αντιλαμβανόμαστε τα λόγια της κατανόησης.»
Το Αρμενικό Σύμβολο της Αιωνιότητας
Το σύμβολο της αιωνιότητας ή αλλιώς Αρεβαχάτς (Σταυρός του Ηλίου) είναι το διασημότερο από τα αρμενικά σύμβολα. Το Αρεβαχάτς συμβολίζει την ιδέα της παντοτινής ζωής και η σημασία του συμβόλου δεν έχει αλλάξει με το πέρας του χρόνου. Από τον 5ο αιώνα το σύμβολο αυτό συναντάται σε στήλες ναών και πάνω στις γνωστές σταυρόπετρες (Χατσκάρ). Το σύμβολο συναντάται επίσης στα τείχη της πόλης Ανί – παλιάς πρωτεύουσας της Αρμενίας – που βρίσκεται στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της Ιστορικής Αρμενίας. Η πόλη της Ανί είναι γνωστή και ως η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες, οι οποίες βεβηλώθηκαν από τις τουρκικές αρχές σε ένα από τα γνωστότερα παραδείγματα πολιτιστικής γενοκτονίας. Όσοι είναι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει πως το σύμβολο της αιωνιότητας είναι χαραγμένο και στην εστία του πασίγνωστου μνημείου της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Γιερεβάν, Τζιτζερναγκαπέρτ.
Το Ρόδι
Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε την νοστιμιά του ροδιού, όμως ο λόγος που αυτό το εξωτικό φρούτο έγινε σύμβολο των Αρμενίων είναι πολύ βαθύτερος.
Αρχικά, σύμφωνα με την αρμενική μυθολογία, το ρόδι συμβολίζει την ευτυχία, την τύχη, τον γάμο και την επιτυχία. Το ρόδι αποτελεί το πιο χρησιμοποιημένο διακοσμητικό στοιχείο στα αρχαία αρμενικά χειρόγραφα βιβλία.
Οι Αρμένιοι το αποκαλούν το φρούτο της ζωής και οι πιο προληπτικοί πιστεύουν ότι ένα ώριμο ρόδι περιέχει 365 σπόρους – έναν για κάθε μέρα του χρόνου.
Το ρόδι έχει γίνει έμπνευση για πολλούς Αρμένιους καλλιτέχνες, όπως για τον γνωστό Αρμένιο σκηνοθέτη Αντρέι Παρατζάνοβ ο οποίος ονόμασε την διασημότερη ταινία του «Το χρώμα του ρόδου».
Στην Ελλάδα, το ρόδι αποτελεί το λογότυπο της Ένωσης Αρμενίων Εφήβων, ως ευχή προς τους Αρμένιους εφήβους για ένα μέλλον γεμάτο επιτυχίες και ευημερία.
Ημέρα 1η: Αθήνα/Θεσσαλονίκη – Ερεβάν
Απευθείας πτήση για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν, που βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του ποταμού Χραζντάν και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Άφιξη και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 2η: Ερεβάν ( Γκαρνί – Γκέραρτ)
Η μέρα μας θα ξεκινήσει με το Ματενανταράν, ένα μοναδικό μουσείο χειρογράφων. Εδώ φυλάσσονται πάνω από 20.000 χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής και πνευματικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο ως το 18ο αιώνα. Τα παλαιότερα είναι γραμμένα σε πέτρα, ξύλο και δέρμα ζώων, τα νεότερα είναι στολισμένα περίτεχνα, δεμένα με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Τα χειρόγραφα αυτά είναι ξεχωριστά για τους Αρμένιους όχι μόνο γιατί εξιστορούν την παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος αλλά και γιατί αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα της γένεσής τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στο εθνικό αλφάβητο το οποίο επινόησε τον 5ο αιώνα ο μοναχός Μεσρόπ Μαστότς. Στη συνέχεια η επίσκεψη στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι καθώς και στο μεταγενέστερο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέραρτ θα ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης ιστορίας.
Ημέρα 3η: Ερεβάν ( Ετσμιατζίν – Ζβάρνοτς)
Πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες. Κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας, την λεωφόρο Μάστοτς. Στην Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας το οποίο θα επισκεφτούμε για να γνωρίσουμε μέσα από τα πλούσια εκθέματά του την ιστορία της Αρμενίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Εθνική Πινακοθήκη για να μυηθούμε στην τέχνη των διάσημων Αρμενίων ζωγράφων όπως ο Αιβαζόβσκυ, ο Σαριάν, ο Αταμιάν κ.ά. Επόμενος προορισμός ο ιερός χώρος Ετσμιατζίν και ο ομώνυμος Καθεδρικός Ναός του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Ο ναός ανήκει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως και τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. στο Ζβάρτνοτς που θα επισκεφθούμε κατά την επιστροφή μας στο Ερεβάν.
Ημέρα 4η: Ερεβάν (Ασταράκ – Χαγκμπάτ)
Πρωινή αναχώρηση για την επαρχία Αραγκατσόν με προορισμό την πόλη Ασταράκ, η οποία είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρμενία με πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Εμείς θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Καρμραβόρ που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επόμενος σταθμός στην διαδρομή μας το Μοναστήρι Χαγκπάτ, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και πραγματικό αριστούργημα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής. Επιστροφή στο γνώριμο Ερεβάν,
Ημέρα 5η: Ερεβάν – Κορ Βιράπ- Νοραβάνκ – Σελίμ – Νορατουζ- Τσαχατζόρ
Μετά το πρωινό, αφήνουμε την πόλη και θαυμάζοντας τη θέα του όρους Αραράτ, κατευθυνόμαστε στο ιστορικό Μοναστήρι του Κορ Βιράπ, εκεί που φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής που έφερε το φως του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Ακολουθώντας τον δρόμο μέσα από ένα φαράγγι λίγων χιλιομέτρων, φτάνουμε στο Μοναστήρι του Νοραβάνκ χτισμένο κατά την διάρκεια του 13ου αι. και το οποίο υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας. Συνεχίζουμε για το πιο καλοδιατηρημένο καραβανσεράι στην Αρμενία χτισμένο το 1332 στο πέρασμα του Σελίμ, από όπου περνούσε ο διάσημος δρόμος του Μεταξιού, για να φιλοξενεί τους ταξιδιώτες. Ακολουθεί επίσκεψη στο Νορατούζ όπου θα δούμε τις μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν εκεί, τα Khachkars όπως ονομάζονται στα αρμενικά. Άφιξη και διανυκτέρευση στο Τσαχατζόρ, πόλη θέρετρο, που το όνομά της στα Αρμενικά σημαίνει «Κοιλάδα των Λουλουδιών».
Ημέρα 6η: Τσαχαντζόρ – Λίμνη Σεβάν – Ντιλιτζάν – Τιφλίδα
Αφήνουμε το Τσαχατζόρ και συνεχίζουμε για την λίμνη Σεβάν όπου θα δούμε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και το εκκλησάκι του Bαπτιστή και να φωτογραφίσουμε το τοπίο με τις χιονισμένες κορυφές των βουνών, το οποίο θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο. Μια σύντομη στάση στην περιοχή του Ντιλιζάν όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ντόπιους τεχνίτες να δουλεύουν με παραδοσιακό τρόπο χειροποίητα αντικείμενα. Τελικός μας προορισμός η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, πόλη πανέμορφη χτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη ευρασιατική αρχιτεκτονική.
Ημέρα 7η: Τιφλίδα
Μετά το πρωινό στην σημερινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε καλύτερα την πανέμορφη «κόρη» της Υπερκαυκασίας, την Τιφλίδα. Θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας όπου φυλάσσεται ο σταυρός της Αγίας Νίνας, την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αι., η παλαιότερη εκκλησία της Τιφλίδας με τυπική γεωργιανή μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τέλος τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας) που θεωρείται το νέο στολίδι της πόλης, ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ναός στον Καύκασο. Ο επιβλητικός αυτός ναός εγκαινιάστηκε το 2004 για να τιμηθούν τα 1500 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Γεωργιανής Εκκλησίας. Ακόμη θα επισκεφθούμε την περιοχή με τα ιαματικά λουτρά της πόλης αγαπημένο μέρος των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών και στη συνέχεια για όσους το επιθυμούν θα ανεβούμε με τα πόδια στο Κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη.
Ημέρα 8η: Τιφλίδα (Μτσχέτα – Γκόρι – Ουπλίστικε)
Η σημερινή πρωινή μας εκδρομή θα μας φέρει στα φαράγγια του Καυκάσου, στην ιστορική πόλη Μτσχέτα που έχει ηλικία 3.000 ετών. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Μτσχέτα περιλαμβάνονται στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Κορυφαία αξιοθέατα η εκκλησία Τζβάρι του 6ου αι., ο Καθεδρικός Ναός Σβετσκοσβέλι και το Μοναστήρι του Σάμταβρο. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κάρτλι στην καρδιά της χώρας. Πρώτος σταθμός το Γκόρι γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής τού αμφιλεγόμενου ηγέτη. Μετά μας περιμένει η υπόσκαφη πόλη Ουπλιτσίκε που χρονολογείται από το 1500 π.Χ. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τη θαυμαστή λαξεμένη πόλη Ουπλίστικε, κτισμένη στην όχθη του ποταμού Μκτβάρι. Επιστροφή στην Τιφλίδα αργά το απόγευμα.
Ημέρα 9η: Τιφλίδα – Αθήνα/Θεσσαλονίκη
Τα ξημερώματα μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
Ταξίδι | Διατροφή | Διαμ/νή | Αναχ/ση | 2κλινο | 1κλινο | Φόροι Είσοδοι |
ΑΡΜΕΝΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ 9 ημέρες | HΒ Ημιδ/φή | 4*, 5* | 11 & 25/5 | 1.250 | +460 | +690 |
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
AEGEAN
ΔΙΑΔΡΟΜΗ | ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ | ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ |
Αθήνα – Ερεβάν | 23.50 | 03.20 |
Τιφλίδα – Αθήνα | 04.40 | 06.40 |
Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
κωδ. 074
Αναχωρήσεις: 19/05 Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΜΕΝΙΑ «…εκεί που ο χρόνος ανασαίνει…» Εγγυημένη αναχώρηση από Αθήνα & Θεσσαλονίκη Αρμενία – μια χώρα όπου το παρελθόν και το παρόν υφαίνονται αρμονικά, όπως τα πολύχρωμα νήματα ενός αρχαίου χαλιού, φτιαγμένου με […]
Αναχωρήσεις: 05/07, 19/07, 02/08, 09/08, 30/08, 20/09, 11/10, 22/10, 27/10 Διάρκεια: 10 ΗΜΕΡΕΣ Γεωργία – Αρμενία Στα βήματα δύο αρχαίων πολιτισμών του Καυκάσου! Η Αρμενία και η Γεωργία έχουν πλούσια ιστορία, πλούσια γλώσσα και χιλιετή κουλτούρα. Κατά […]
Αναχωρήσεις: 11/06, 06/08, 03/09 Διάρκεια: 18 ΗΜΕΡΕΣ Αζερμπαϊτζάν Γεωργία – Αρμενία Χωριά του Καυκάσου Από τη Γη της Φωτιάς και του Μαύρου Χρυσού στις κρυμμένες ομορφιές και τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του Καυκάσου ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ Στους […]
Αναχωρήσεις: 17/04, 08/05, 22/05, 19/06, 26/06 Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ Ερεβάν Αρμενία, Ερεβάν, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ραζντάν και με φόντο στο βάθος το επιβλητικό όρος Αραράτ, μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε. Πόλη με πλούσια κουλτούρα στη […]
ΑΘΗΝΑ: Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48
Πλησίον Μετρό Αμπελοκήπων
ΤΗΛ : 210 6450978
E-mail: info@xilouristravel.gr