1η ημέρα: Από την Αθήνα στη Γιαουντέ
Έπειτα από μια σχετικά ξεκούραστη πτήση, καθώς είμαστε μόλις μία ώρα πίσω από την αντίστοιχη της Ελλάδας, προσγειωνόμαστε στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και το όνειρο γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα. Ναι, είναι αλήθεια, έχουμε επιτέλους πατήσει στο ένδοξο και κατά πολλούς δυσπρόσιτο Καμερούν!
2η ημέρα: Γιαουντέ (ξενάγηση)
Βόλτες στην πρωτεύουσα
Δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Ντουάλα, η Γιαουντέ είναι από τις πιο ευχάριστες αφρικανικές πρωτεύουσες. Ιδρύθηκε το 1888 από Γερμανούς αποικιοκράτες και χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους. Είναι πρωτεύουσα του Καμερούν από την εποχή της γαλλικής κυριαρχίας, εκτός από το διάστημα 1940-46, καθώς τότε τα σκήπτρα πήρε η Ντουάλα. Στη Γιαουντέ υπάρχει ελληνική κοινότητα (μικρή σε αριθμό πια), ενώ εκεί βρίσκεται και η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης του Καμερούν, που έχει να επιδείξει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο: ιατρική περίθαλψη, διανομή τροφίμων και αγαθών, υποτροφίες σε άπορους μαθητές και φοιτητές. Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν εδώ, γύρω στη δεκαετία του ’30, ασχολήθηκαν με τις φυτείες και το εμπόριο κακάου, καφέ και μπανάνας. Πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις που μεσουρανούν είναι οι φούρνοι, που θα πετυχαίνουμε συνεχώς μπροστά μας στην ξενάγηση της πόλης. Το τεράστιο συνεδριακό κέντρο και το μουσείο λαϊκής τέχνης είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Γιαουντέ. Το απόγευμά μας είναι ελεύθερο για να ξεκουραστούμε ή να συνεχίσουμε τις βόλτες μας στην πόλη.
3η ημέρα: Γιαουντέ – Μπαντζούν – Μπαφουσάμ
Στο παλάτι των Μπαμιλεκέ
Σήμερα θα κατευθυνθούμε βορειοδυτικά, με προορισμό το Μπαφουσάμ, που οφείλει τη φήμη του στα απέραντα φοινικοδάση, στις τεράστιες φυτείες καφέ και στους Μπαμιλεκέ. Υπέροχος λαός που αποτελείται από πάρα πολλές φυλές, οι Μπαμιλεκέ μετανάστευσαν στο Δυτικό Καμερούν γύρω στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Βορρά. Η κοινωνία τους είναι οργανωμένη σε πολυάριθμα σουλτανάτα. Στο Μπαντζούν, όπου θα κάνουμε στάση, βρίσκεται το απόλυτο σύμβολο της κυριαρχίας τους, η βασιλική κατοικία. Χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις ξυλόγλυπτες κολόνες και την τεράστια κωνική του στέγη φιγουράρει σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του Καμερούν. Μετά την ξενάγησή μας στο παλάτι θα κατευθυνθούμε στο Μπαφουσάμ που θα μας φιλοξενήσει για ένα βράδυ.
4η ημέρα: Μπαφουσάμ – Φουμπάν (ξενάγηση στο παλάτι και στο κέντρο χειροτεχνίας) – Μπαμέντα
Η δυναστεία των Μπαμούν
Τι είναι 72 χιλιόμετρα για μας τους «βετεράνους» των αφρικανικών οδικών διαδρομών αλλά και για τον έμπειρο οδηγό μας που αδημονεί να μας μεταφέρει στη φημισμένη για τις λαϊκές χειροτεχνίες και το εντυπωσιακό παλάτι πόλη Φουμπάν; Το βασιλικό αυτό ανάκτορο της δυναστείας των Μπαμούν φιλοξενεί στις μεγαλοπρεπείς αίθουσές του βασιλικά ενδύματα, όπλα, μουσικά όργανα, αγάλματα και κοσμήματα. Μια μια ιδιάζουσα γερμανική αρχιτεκτονική χτίστηκε το 1917 από τον πολυμήχανο σουλτάνο Ιμπραήμ Ντζόγια, o οποίος είχε 681 συζύγους. Μάλιστα λέγεται ότι ο Ντζόγια επινόησε ένα δικό του σύστημα γραφής και εκτύπωσης κειμένων και ότι έγραψε τη δική του εκδοχή του Καμασούτρα. Δεύτερη στάση, το κέντρο τοπικής χειροτεχνίας, καθώς η πόλη, εκτός από κέντρο συγκομιδής καφέ, κακάου και καπνού, θεωρείται και ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα για την παραδοσιακή αφρικανική τέχνη. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας στην πόλη Μπαμέντα.
5η ημέρα: Mπαμέντα – Καταρράκτες Εκον Ναμ – Λίμπε
Προχωρώντας προς τον Νότο
Η πυξίδα του προγράμμα τος μας αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει το γοητευτικό παραθαλάσσιο Λίμπε. Γνωστό και ως Βικτόρια, λόγω της βρετανικής κυριαρχίας, το κουκλίστικο αυτό ψαροχώρι στον κόλπο της Γουινέας θα μας φιλοξενήσει για μία ημέρα. Εδώ θα θαυμάσουμε από κοντά τους πιο ωραίους καταρράκτες της χώρας με το όνομα-γλωσσοδέτη Εκον Ναμ, στο Μελόνγκ, και θα χαρούμε την παραλία του Λίμπε με τις ψαροταβέρνες και τις παραδοσιακές πιρόγες που οι ντόπιοι στολίζουν με πολύχρωμες σημαίες σαν να έχουν κάθε μέρα γιορτή. Αξίζει να δοκιμάσουμε τις γαρίδες και τα νοστιμότατα ψάρια της περιοχής που χάρη στα ντόπια μπαχάρια αποκτούν γεύση απογειωτική. Στα SOS της σημερινής μας βόλτας και τα υπαίθρια μαγαζιά με τα πολύχρωμα φορέματα που οι γυναίκες φορούν μέσα στο σπίτι. Είναι τεράστια, με ακόμα πιο τεράστια patterns και λουλούδια, λέγονται «gle-du-rrah» και δεν μπορείτε να φύγετε από το Λίμπε χωρίς να αγοράσετε ένα…
6η ημέρα: Λίμπε – Μπουέα – Ντουάλα – Κριμπί
Στο καταφύγιο
Τραχύτητα και τρυφεράδα μαζί θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής μας ημέρας. Το ενεργό ηφαίστειο του όρους Καμερούν και η κορυφή Φάκο τελευταία φορά… βρυχήθηκαν δείχνοντας τη δύναμή τους τον Απρίλιο του 1999. Τότε λένε ότι η λάβα σταμάτησε μόλις 200 μέτρα από την ακτή και κυριολεκτικά έκοψε τον δρόμο στη μέση. Θα επισκεφθούμε το θρυλικό αυτό βουνό και θα σας εξηγήσουμε όλη του την ιστορία. Επόμενη επίσκεψη και ξενάγηση στο Καταφύγιο Άγριων Ζώων στο Λίμπε για τα ορφανά ή απειλούμενα πιθηκάκια και γοριλάκια που ζουν εδώ ήρεμα και προστατευμένα. Στόχος του καταφυγίου είναι να μπορέσουν τα ζώα αυτά να επιστρέψουν κάποια στιγμή στη ζούγκλα. Αργά το απόγευμα, περνώντας από την Mπουέα και την Ντουάλα, θα κατευθυνθούμε για να διανυκτερεύσουμε στην παραθαλάσσια πόλη Κριμπἰ.
7η ημέρα: Κριμπί – Ποταμός Λόμπε – Πυγμαίοι – Καταρράκτες Λόμπε – Κριμπί
Eδώ Survivor!
Μετά το πρωινό μας περιμένει ακόμη μία περιπέτεια στη ζούγκλα. Θα περάσουμε μικρά ψαροχώρια και απέραντες αμμουδιές για να φτάσουμε στον ποταμό Λόμπε και από εκεί με μηχανοκίνητες βάρκες θα προσεγγίσουμε τον καταυλισμό των Πυγμαίων. Από τους αρχαιότερους κατοίκους της Αφρικής, διάσημοι για το μικρό τους ύψος που δεν ξεπερνά το 1,50 μέτρο, ζουν σε κατοικίες φτιαγμένες από κλαδιά δέντρων και ασχολούνται με το κυνήγι. Όσο για τους καταρράκτες του Λόμπε και το μενού με τις καμερουνέζικες γαρίδες που θα απολαύσουμε είναι ο καλύτερος επίλογος για την περιπετειώδη αυτή ημέρα. Η τελευταία νύχτα του ταξιδιού θα μας βρει πίσω στο τροπικό Κριμπί, με το τραγούδι του ωκεανού και τα κρωξίματα πουλιών και βατράχων να μας νανουρίζουν γλυκά.
8η ημέρα: Κριμπί – Ντουάλα – Πτήση επιστροφής
Η ημέρα σήμερα περιλαμβάνει χαλάρωση! Σήμερα το κοντέρ των χιλιομέτρων θα γράψει σχεδόν μηδέν, το ρεζερβουάρ της καρδιάς μας όμως, ασφυκτικά γεμάτο από εικόνες και από τα γλυκά χαμόγελα των ανθρώπων, θα «τροφοδοτήσει» τη συνέχεια του ταξιδιού μας ακόμη κι όταν θα είμαστε πλέον κλεισμένοι σε ένα γραφείο. «Χαρά στον άνθρωπο που δει τις περισσότερες θάλασσες και τις περισσότερες στεριές…» λέει στην «Αναφορά στον Γκρέκο» ο Νίκος Καζαντζάκης… Αργά το απόγευμα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο αεροδρόμιο της Ντουάλα κι από εκεί πίσω στην Αθήνα. Καλό μας ταξίδι!
9η ημέρα: Άφιξη Αθήνα
Άφιξη νωρίς το πρωί στην Αθήνα.