1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΜΟΥΜΠΑΪ (ΒΟΜΒΑΗ)
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Βομβάη, ή όπως λέγεται πλέον, το Μουμπάι. Όπως και να την αποκαλεί κανείς, η πόλη αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σπουδαίο λιμάνι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ινδίας, με τεράστια σημασία για το εμπόριο ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ασίας. Μία πόλη αχανής, με πληθυσμό διπλάσιο της Ελλάδας, πολύβουη, πολύχρωμη, με έντονες αντιθέσεις και με εμφανή την τάση της υπερβολής σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας.
2η ημέρα: ΒΟΜΒΑΗ
Άφιξη στη Βομβάη, μεταφορά και άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας. Αφού ξεκουραστούμε, ξεκινάμε την εξερεύνηση της τεράστιας αυτής πόλης. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια σειρά από νησάκια, με πολλαπλές γέφυρες να διευκολύνουν την επικοινωνία τους. Στη βόλτα μας θα δούμε αποικιακής αρχιτεκτονικής κτίρια πλάι σε σύγχρονα οικοδομήματα, αμέτρητους ναούς, φρούρια και οχυρά, ρετρό σινεμά με ταινίες Μπόλιγουντ και πολλά άλλα που θα μας δώσουν μια πολύ καλή όψη της πόλης. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΒΟΜΒΑΗ – ΝΗΣΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑ
Σήμερα θα επισκεφθούμε ένα από τα νησάκια της πόλης, το Γκαραπούρι, ή όπως είναι πιο γνωστό, το Νησί Ελεφάντα, στην ανατολική πλευρά του κόλπου. Το νησί είναι διάσημο για τους περίφημους σπηλαιϊκούς ναούς, μια σειρά ναών σκαλισμένων στα βράχια του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ναός του 7ου αιώνα με τα περίτεχνα γλυπτά, αφιερωμένος στον ινδουιστικό θεό Σίβα. Θα έχουμε αρκετό χρόνο στο νησί και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στη Βομβάη για επιπλέον βόλτες στο υπόλοιπο της ημέρας. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΒΟΜΒΑΗ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΑΝΑΣΙ (Βόλτα με ρίκσο, Τελετή Aarti)
Πρωινή αναχώρηση και πτήση για το Βαρανάσι, μια πόλη που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη στον κόσμο. Στο Βαρανάσι (ή Μπεναρές), εδώ και πολλούς αιώνες Ινδουιστές συρρέουν όταν διαισθάνονται πως πλησιάζει το τέλος της ζωής τους.
Βόλτα με παραδοσιακά τρίκυκλα ποδήλατα. Το ηλιοβασίλεμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιεροτελεστία «Αάρτι», κατά την οποία το φως από τα φυτίλια που βρέχονται από καθαρό βούτυρο ή καμφορά προσφέρεται σε μία ή περισσότερες θεότητες, με συνοδεία θρησκευτικών ασμάτων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
5η ημέρα: ΒΑΡΑΝΑΣΙ – ΣΑΡΝΑΤ – ΒΑΡΑΝΑΣΙ
Ημερήσια εκδρομή στο Σαρνάτ, τον τόπο όπου πρωτοδίδαξε ο Βούδας. Επιστροφή και διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΒΑΡΑΝΑΣΙ – ΚΑΤΖΟΥΡΑΧΟ
Πρωινή αναχώρηση και πτήση για το Κατζουράχο, μια μικρή πόλη στα βόρεια της Επαρχίας Madhya Pradesh. Μικρό και ερωτικό, κουκλίστικο και αισθαντικό, διεγείρει τα πάθη και τις αισθήσεις με τα ερωτικά γλυπτά του. Ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος σαν άλλος κήπος της Εδέμ, αγκαλιάζει τους ερωτικούς ναούς από αμμόλιθο, κιτρινωπούς και χαρούμενους, να στριφογυρίζουν μέσα στα δέντρα, χαμογελώντας πονηρά γι’ αυτά που κουβαλούν πάνω τους εδώ και περίπου 1000 χρόνια… δημιουργήματα της δυναστείας Chandela. Χωρίζονται σε δυτικούς (ταντρικοί – ινδουιστικοί) και ανατολικούς (τζαϊνιστικοί). Ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη με επίσκεψη των ναών του Κατζουράχο. Θα επισκεφθούμε λοιπόν τον δυτικό τομέα με ταντρικούς – ινδουιστικούς ναούς, όπως Devi Manda, Varaha Mandap, Lakshman Temple και άλλους ναούς που θα μας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Πέρα από την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα γλυπτά που διακοσμούν τους τοίχους τους, τα οποία αναπαριστούν θείες και ανθρώπινες φιγούρες σε αισθησιακές στάσεις. Κοπέλες όμορφες, λυγερόκορμες, ατίθασες, πονηρές, ερωτευμένες, παιχνιδιάρες, αλλά και σκεπτόμενες, μοναχικές, μελαγχολικές στέκουν πάνω στους ναούς περιμένοντας ένα βλέμμα. Αλλά και σκανταλιάρικα ζευγάρια ή πολυάριθμα ερωτικά συμπλέγματα σε περίεργες ακροβατικές ερωτικές στάσεις αιωρούνται στην όμορφη φύση του Κατζουράχο. Μορφές θεοτήτων, ηρώων, ζώων και νυμφών με ιδιαίτερη πλαστικότητα στην κίνησή τους, δείγματα υψηλής γλυπτικής. Ύμνος στο ωραίο φύλο και στην ίδια τη ζωή, μέσα από το χαμόγελο και το πονηρό χιούμορ. Μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε και τις 84 στάσεις, γιατί…. μάλλον δεν θα προλάβετε! Διανυκτέρευση.
[Σε περίπτωση που η πτήση δεν πραγματοποιηθεί, η διαδρομή αυτή γίνεται οδικά (διάρκεια περίπου 9 ώρες)].
7η ημέρα: ΚΑΤΖΟΥΡΑΧΟ – ΟΡΤΣΑ – ΤΖΑΝΣΙ (Διαδρομή με τρένο) – ΑΓΚΡΑ
Αφήνουμε την ερωτική πόλη και μέσα από γραφικούς αγροτικούς δρόμους αναχωρούμε οδικώς για τη μεσαιωνική πολιτεία Όρτσα, με το γερασμένο αλλά πανύψηλο φρούριο, και το παλάτι που αφιερώθηκε στον Μογγόλο αυτοκράτορα Τζανανγκίρ.
Η Όρτσα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μια πόλη μικρή (και όντως είναι, για τα δεδομένα της Ινδίας, με μόλις 8.500 κατοίκους), όμως δεν κρύβεται εκεί η γοητεία της. Η Όρτσα υπήρξε για τριακόσια περίπου χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα αυτής της περιοχής της Ινδίας: αυτό της κληροδότησε εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής Ρατζπούτ, όπως παλάτια, ναούς και «τσάτρις» (κενοτάφια) που θαυμάζουμε σήμερα. Χάρη μάλιστα στον σημαντικό ναό του Ράμα, η Όρτσα υπήρξε και σπουδαίο προσκυνηματικό και πνευματικό κέντρο. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η νοσταλγική ατμόσφαιρα της πόλης, που μοιάζει να μας μεταφέρει σε εποχές αλλοτινές, σαν ένα ταξίδι στον χωροχρόνο που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη.
Συνεχίζουμε για το Τζάνσι, τον πολύβουο και πολυσύχναστο σιδηροδρομικό κόμβο του Τζάνσι, με τους χιλιάδες ταξιδιώτες, πανέτοιμοι για το «πέρασμα στην (πραγματική) Ινδία, με το τρένο για την πόλη της Άγκρα. Οι εικόνες που δε σταματούν ποτέ, μας οδηγούν αργά το βράδυ στην πόλη που έμελλε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο για το λευκό «μαργαριτάρι» της, το Ταζ Μαχάλ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΑΓΚΡΑ
Η ημέρα μας σήμερα είναι αφιερωμένη στο πιο γνωστό μνημείο αγάπης αλλά και ματαιοδοξίας στον κόσμο, το Ταζ Μαχάλ. Το εξαιρετικό αυτό κτίσμα δημιούργησε ο σουλτάνος Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε στη γέννα του 13ου παιδιού τους το 1631. Για την κατασκευή του, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά και ολοκληρώθηκε το 1653, συγκεντρώθηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες και αρχιτέκτονες από την Ινδία έως την Περσία.
Το Μαυσωλείο διακρίνεται για τις τέλειες αναλογίες, τις ένθετες διακοσμήσεις και τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμησή του. Νεφρίτης και λαζουρίτης, ίασπης και αχάτης, πορφυρίτης και κορνήλιο είναι μερικοί μόνο από τους λίθους που μπλέχτηκαν σε πανέμορφα σχέδια για να τραγουδήσουν την αγάπη, αλλά και την ανθρώπινη ματαιοδοξία!
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τη Ματούρα, μία από τις 7 ιερές πόλεις των Ινδουιστών, όπου γεννήθηκε ο Κρίσνα.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΑΓΚΡΑ – ΦΑΤΕΧΠΟΥΡ ΣΙΚΡΙ – ΑΜΠΑΝΕΡΙ – ΤΖΑΪΠΟΥΡ
Αναχωρούμε οδικώς για τη Τζαϊπούρ, την πρωτεύουσα της Επαρχίας Ρατζαστάν. Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το Φατεχπούρ Σικρί, την Καστροπολιτεία του Άκμπαρ, φτιαγμένη το 1569 από κόκκινο ψαμμίτη. Η πόλη περιλαμβάνει αίθουσα θησαυροφυλακίου, σχολείο, χώρους εκδηλώσεων, ξεχωρίζει όμως η αίθουσα του θρόνου με τη λίμνη που κατασκεύασε ο Άκμπαρ για το μουσικό του, οι εξαιρετικές ικανότητες του οποίου έκαναν ακόμη και τα πουλιά να σιγούν για να ακούσουν τη μουσική του!
Επόμενη στάση μας είναι στο Αμπανέρι, ένα μικρό, αγροτικό χωριουδάκι του Ρατζαστάν, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα baori. Η τεχνοτροπία της κατασκευής τέτοιων ταμιευτήρων-συλλεκτήρων νερού, αποτελούσε παράδοση στο Ρατζαστάν ήδη από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Πλησιάζοντας, κάνει ένα παιχνίδισμα στα μάτια μας, με τις βαθμιαία μειούμενα 3.500 σκαλοπάτια, εισχωρώντας στη γη 25 μέτρα. Η μία του πλευρά αποτελεί ινδουιστικό ναό, όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί ηγεμόνες έστελναν μηνύματα σεβασμού και προσήλωσης στους ινδουιστικούς θεούς. Ταυτόχρονα οι θεοί τους το ανταπέδιδαν πλουσιοπάροχα με το νερό των μουσώνων, ιδιαίτερα ευεργετικό για τις αγροτικές και οικογενειακές εργασίες.
Συνεχίζουμε για τη Τζαϊπούρ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΤΖΑΪΠΟΥΡ
Ξενάγηση στη Τζαϊπούρ, την επονομαζόμενη και «Ροζ Πόλη». Σύμφωνα με την παράδοση, το ροζ χρώμα συνδέεται με τη φιλοξενία και η πόλη πήρε το χρώμα αυτό το 1853, κατά την υποδοχή του Βρετανού πρίγκιπα Alfred. Η πόλη οφείλει το όνομά της, την προσεκτική ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική αρμονία της στο σπουδαίο αστρονόμο, μαθηματικό και πολεμιστή, μαχαραγιά Τζάι Σινγκ ΙΙ. Θα επισκεφτούμε το γαλήνιο Παλάτι της Πόλης (City Palace) – το σπίτι της πρώην βασιλικής οικογένειας – καθώς και το Αστεροσκοπείο Jandar Mandar, που κατασκεύασε ο Τζάι Σινγκ ΙΙ το 1729. Διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΤΖΑΪΠΟΥΡ – ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΟΔΙΚΩΣ ΓΙΑ ΔΕΛΧΙ
Πρωινή αναχώρηση για την πρωτεύουσα του κράτους, το Δελχί. Το Παλιό και το Νέο Δελχί είναι στην πραγματικότητα δύο πόλεις που συνδέονται γεωγραφικά αλλά διαχωρίζονται κοινωνικά. Το Παλιό Δελχί είναι πολύβουο, αποτελούμενο από ένα δίκτυο από στενούς δρόμους, με φθαρμένα σπίτια και μικροσκοπικά μαγαζιά, όπου ανακατεύονται οι φωνές των εμπόρων, οι κόρνες των αυτοκινήτων, οι βοϊδάμαξες, τα ποδήλατα, τα καρότσια και τα τρίκυκλα ποδήλατα (ρίκσο). Το Νέο Δελχί εγκαινιάστηκε επίσημα το 1931 και έχει τεράστιες λεωφόρους, όμορφα οικοδομήματα και καλοδιατηρημένα πάρκα.
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μια σύντομη περιήγηση σε μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα της. Διανυκτέρευση στο Δελχί.
12η ημέρα: ΔΕΛΧΙ (2η ξενάγηση)
Η σημερινή ημέρα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη γνωριμία μας με το Δελχί. Από το 1911 έδρα της βρετανικής κυριαρχίας, καθώς εδώ μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της χώρας, το Δελχί διατηρεί τον χαρακτήρα μιας κοσμοπολίτικης, σαγηνευτικής πόλης που γνώρισε πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής της θέσης. Πρώτος μας σταθμός μια…. πόλη μέσα στην πόλη, το Παλαιό Δελχί.
Πλησιάζοντας στο Παλαιό Δελχί βλέπουμε το Κόκκινο Φρούριο, ένα υπέροχο κάστρο φτιαγμένο από κόκκινη πέτρα, αντίγραφο του αντίστοιχου στην Άγκρα, που κατασκευάστηκε στο διάστημα 1639-1648. Σε έναν ψηλό του πύργο ο Νεχρού ύψωσε στις 15/8/1947 την τρίχρωμη σημαία της ανεξάρτητης Ινδίας από τη βρετανική κυριαρχία και κάθε χρόνο την ίδια ημέρα επαναλαμβάνεται η τελετή αυτή από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Στα όρια του Παλαιού Δελχί οι δρόμοι συρρικνώνονται, οι αισθήσεις διεγείρονται, οι ρυθμοί ανεβαίνουν καθώς η τεράστια ανθρωποθάλασσα συνωστίζεται με κάθε μέσο, για να περάσει και να φτάσει στο Μεγάλο Τζαμί, το Τζάμα Μαστζίντ, που αποτελεί τη θρησκευτική έδρα της πολυπληθούς μουσουλμανικής ομάδας του Παλαιού Δελχί. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του τεμένους νιώθουμε τη δόξα αλλά και τον θρησκευτικό οίστρο των Μογγόλων αυτοκρατόρων.
Αφήνοντας πίσω το Μεγάλο Τζαμί, ετοιμάζουμε το μυαλό και τη σκέψη μας για να υποδεχτούν τα διαχρονικά μηνύματα ενός μεγάλου ακτιβιστή-ηγέτη-φιλοσόφου-πολιτικού, του πατέρα του έθνους όπως τον ονομάζουν διαχρονικά οι Ινδοί, τον Μαχάτμα Γκάντι. Το Rajghat που θα επισκεφθούμε αποτελεί το σημείο στο οποίο ο μεγάλος ηγέτης αποτεφρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1948. Απλός και λιτός ο βωμός του, όπως ακριβώς και η ζωή του, φέρνουν στον νου μας τις ιδέες του και τα ιδανικά του, που κατόρθωσαν να ενώσουν την ετερόκλητη χώρα του. Διανυκτέρευση στο Δελχί.
13η ημέρα: ΔΕΛΧΙ (3η ξενάγηση)
Συνεχίζουμε σήμερα τη γνωριμία μας με την πρωτεύουσα της Ινδίας. Πολύβουη μα και μυστικιστική, παλιομοδίτικη αλλά και σύγχρονη, επιτηδευμένη αλλά και αυθεντική, η πόλη αυτή δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Επίκεντρο της σημερινής μας ξενάγησης είναι το Νέο Δελχί. Θα περάσουμε από τη δενδροφυτεμένη λεωφόρο Rajpath με τα εντυπωσιακά κυβερνητικά κτίρια, το Προεδρικό Μέγαρο Ραστραπάτι Μπαβάν, το Κοινοβούλιο και την Πύλη των Ινδιών, που χτίστηκε στη μνήμη των Ινδών στρατιωτών – πεσόντων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας με την επίσκεψη στον Τάφο του δεύτερου Μογγόλου αυτοκράτορα, του Χουμαγιούν, ένα εντυπωσιακό Μαυσωλείο στα αρχιτεκτονικά σχέδια του οποίου βασίστηκε το Ταζ Μαχάλ.
Πριν το δείπνο, μας περιμένει μια πρωτόγνωρη εμπειρία: θα απολαύσουμε μια βραδινή βόλτα στην πόλη, που θα μας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της φωταγωγημένα. Τα ήδη εντυπωσιακά μνημεία προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο δέος όταν πέσει η νύχτα, τότε που το φως αναδεικνύει την ομορφιά των όψεων και των λεπτομερειών τους…
Θα δούμε, μεταξύ άλλων, το έμβλημα του Δελχί, τον Μιναρέ Κουτούμπ. Μέσα στο συγκρότημα που αποτελείτο από τέμενος, καταπράσινους κήπους, θρησκευτικό σχολείο και πληθώρα τάφων της οικογένειας της δυναστείας του Κουτούμπ-Ιντ- Άιμπακ, αναδεικνύεται ένας πελώριος μιναρές από αμμόλιθο ύψους 72,5 μ. διατρανώνοντας το μήνυμα μιας ένδοξης εποχής.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο κι επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας για Αθήνα.
14η ημέρα: ΆΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Άφιξη στην Αθήνα νωρίς το πρωί.