1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΠΤΗΣΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΣΑΝΤ – ΝΤΖΑΜΕΝΑ
Η ταξιδιωτική μας ομάδα θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο για γνωριμία και για την πτήση αναχώρησής της για την πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα.
Το 2005 η πόλη είχε γύρω στους 700.000 κατοίκους. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της αφρικανικής χώρας, όπως επίσης και λιμάνι στον ποταμό Σαρί. Η πόλη, με το όνομα Φορ Λαμί, ιδρύθηκε το 1900 από τους Γάλλους. Αποτελούσε το διοικητικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και ήταν επίσης μια μεγάλη αγορά για κτηνοτροφικά προϊόντα, αλάτι, χουρμάδες και δημητριακά. Η επεξεργασία του κρέατος ήταν και παραμένει η κύρια βιομηχανία της. Το όνομά της άλλαξε σε Ντζαμένα το 1973.
Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση και ξεκούραση.
2η & 3η ημέρα: ΝΤΖΑΜΕΝΑ – ΟΡΟΑ
Κατά μήκος ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου που διασχίζει την περιοχή Sahelian Chari-Baguirmi, προς τα ανατολικά, η οποία κατοικείται κυρίως από αγρότες, φτάνουμε στην Άτι, μια μικρή πόλη μερικών χιλιάδων κατοίκων. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε βορειοανατολικά, σε μια αμμώδη διαδρομή που αποτελείται από τεράστιους αμμόλοφους (Goz) και οδηγεί στο Reserve de Faune Ouadi Rime Ouadi Achim (OROA), ένα υποσαχάριο καταφύγιο για όρυξες, άδακες, ντόρκες και γαζέλες ντάμα.
Αργά το βράδυ θα αναχωρήσουμε για το κατάλυμά μας για διανυκτέρευση και ξεκούραση.
4η – 7η ημέρα: ΟΡΟΑ – ΚΑΛΑΤ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΡΧΕΪ
Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την πόλη Καλάτ, μια πόλη – σταυροδρόμι στη Σαχάρα απ’ όπου θα πάρουμε προμήθειες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τα υψίπεδα Ένεντι, μια τεράστια οροσειρά από ψαμμίτη, σμιλεμένη από την αργή διάβρωση του χρόνου, που είχε ως αποτέλεσμα μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Η περιοχή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ μόλις το 2016.
Εδώ βρίσκεται η χώρα των Τουμπού, μιας από τις λιγότερες γνωστές φυλές του κόσμου, οι οποίοι φέρνουν τα κοπάδια με τις καμήλες τους στη μοναδική νερότρυπα στην περιοχή για να δροσιστούν.
Θα περπατήσουμε στο Enneri Archei, μια γιγαντιαία πράσινη κοίτη ποταμού που καταλήγει σε ένα μεγάλο βραχώδες φαράγγι με ένα guelta με το ίδιο όνομα, ένα μόνιμο υδάτινο σημείο και ένας αυθεντικός παράδεισος της Σαχάρας. Εδώ συναντάει κανείς νομάδες με τα κοπάδια τους, αποδημητικά πουλιά που τη χρησιμοποιούν για ενδιάμεσο σταθμό αλλά και κροκόδειλους της Σαχάρας.
Σε όλη την περιοχή υπάρχουν καταφύγια με εξαιρετικές βραχογραφίες από αρχαίους πολιτισμούς, που έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα αφήνοντάς μας το δύσκολο αλλά διασκεδαστικό έργο της ερμηνείας τους.
Αργά το βράδυ επιστροφή στο καταφύγιό μας.
8η – 10η ημέρα: ΦΑΔΑ – ΜΟΥΡΔΙ – ΛΙΜΝΕΣ ΟΥΝΙΑΝΓΚΑ
Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για τη μικρή ορεινή πόλη Φάδα για προμήθειες. H πόλη είναι γνωστή από τη μάχη που διεξήχθη εκεί το 1987 κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Τσαντ και Λιβύης.
Συνεχίζουμε προς τον βορρά, προς την κατάθλιψη Μούρδι. Με τον όρο γεωγραφική κατάθλιψη εννοούμε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο ύψος από τις περιοχές γύρω από αυτήν. Συνήθως το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα καθίζησης. Η συγκεκριμένη κατάθλιψη αποτελείται από αμμόλοφους Barcan (αμμόλοφοι σε σχήμα ημισελήνου που παράγονται από τη δράση του ανέμου, κυρίως από μία κατεύθυνση. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους αμμόλοφων και εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο), αμμώδεις ράβδους και επίπεδους απομονωμένους βράχους.
Συνεχίζουμε για την Τεγκουεντέι, την πρώτη λίμνη στο σύστημα λιμνών Ουνιάνγκα. Οι λίμνες βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου Σαχάρα, σε μια περιοχή του βόρειου Τσαντ που δεν δέχεται περισσότερα από 2 χιλιοστά βροχής ετησίως. Εξαρτώνται από μια υπόγεια παροχή «απολιθωμένου» νερού που έπεφτε στην περιοχή στην αρχαιότητα, όταν το κλίμα της Σαχάρας ήταν πολύ πιο υγρό από ό,τι σήμερα. Οι λίμνες βρίσκονται σε μια ρηχή λεκάνη κάτω από βράχους και λόφους από ψαμμίτη, από όπου ρέει το αρχαίο νερό. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το μοναδικό υδρολογικό σύστημα είναι σε θέση να συντηρεί τις μεγαλύτερες μόνιμες λίμνες γλυκού νερού που υπάρχουν σε ένα τόσο άνυδρο περιβάλλον ερήμου οπουδήποτε στον κόσμο. Το τοπίο εδώ αλλάζει δραστικά. Μπλε λίμνες που περιβάλλονται από φοίνικες που αναδύονται ανύποπτοι από την άμμο, βραχώδεις σχηματισμοί, πολύχρωμος ψαμμίτης από λευκό έως κόκκινο και ξανθοί αμμόλοφοι που κατεβαίνουν στο νερό αποτελούν ένα από τα πιο ασυνήθιστα θεάματα ολόκληρου του τοπίου της Σαχάρας. Αργά το βράδυ επιστροφή στο κατάλυμά μας.
11η & 12η ημέρα: ΛΙΜΝΕΣ ΟΥΝΙΑΝΓΚΑ ΚΕΜΠΙΡ & ΚΑΤΑΜ – ΚΟΡΑ – ΜΠΙΧΑΓΚΑΡΑ
Η μέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη σε δύο ακόμα λίμνες της Ουνιάνγκα: την Κεμπίρ, που θεωρείται η μεγαλύτερη και την Κατάμ, η οποία χαρακτηρίζεται από διχρωμία λόγω της διαφορετικής συγκέντρωσης αλάτων και θειικών αλάτων.
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε νότια, μπαίνουμε ξανά στα βουνά Ένεντι, μέσα από τις απότομες βορειοδυτικές πλαγιές του Kόρa και στη συνέχεια στην «Κοιλάδα των Μνημείων» της Μπιχαγκάρα. Οι σχηματισμοί ψαμμίτη, που χωρίζονται από πεδιάδες άμμου και κρυμμένους αμμόλοφους, δημιουργούν έναν λαβύρινθο μοναδικής αισθητικής. Τελευταίες μέρες ανάμεσα στους μοναδικούς βραχώδεις καθεδρικούς «ναούς» του Ένεντι.
Ο δρόμος θα μα φέρει πίσω στο Καλάτ. Διανυκτέρευση.
13η – 15η ημέρα: ΚΑΛΑΤ – ΑΜΠEXE – ΝΤΖΑΜΕΝΑ (ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ)
Νωρίς το πρωί θα κατευθυνθούμε νότια προς την πόλη Αμπέχε, την αρχαία πρωτεύουσα του Τσαντ στην περιοχή Κουαντάι. Αυτή η διαδρομή μοιάζει με παραμύθι, όπου η πραγματικότητα συναντά την αυθεντική Αφρική της Σαχάρας, ενώ χωριά και αγορές διαδέχονται το ένα το άλλο.
Καθώς συνεχίζουμε δυτικά, συναντούμε τις πόλεις Oum Hadjer και Mangalmé, αλλά και τη περιοχή Guerà, όπου οι εντυπωσιακές κορυφές από γρανίτη διακόπτουν το μονότονο τοπίο της ερήμου.
Το απόγευμα της 15ης μέρας παίρνουμε το δρόμο προς τη πρωτεύουσα Ντζαμένα για δείπνο και ξεκούραση, ενώ το βράδυ θα κατευθυνθούμε προς το αεροδρόμιο για τη πτήση επιστροφής.
16η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ
Κάπου εδώ το ταξίδι μας στην Αφρική και στο μυστηριακό Τσαντ φτάνει στο τέλος του. Οι αποσκευές μας είναι γεμάτες αναμνήσεις από έναν κόσμο που απέχει κατά πολύ από τον δικό μας, γεμάτο εκπλήξεις, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.