1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και πτήση για την Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!) Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφαντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπληθές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμβανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.
2η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΖΙΠΑΚΙΡΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ: ξενάγηση – Μουσείο Χρυσού
Αφού πάρουμε το πρωινό μας αναχωρούμε αμέσως για τα βόρεια της χώρας, με προορισμό μας τη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Στη διαδρομή θα θαυμάσουμε αμέτρητα λιβάδια γεμάτα με λουλούδια. Η καλλιέργεια λουλουδιών προσφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία.
Μετά από περίπου μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, θα φτάσουμε στη Ζιπακίρα και πρώτα θα επισκεφθούμε το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξεμένη στα έγκατα ενός αλατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζιπακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλάτος) που δημιούργησε ο Κολομβιανός καλλιτέχνης Κάρλος Ενρίκε Ροντρίγκεζ, ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό, αλλόκοτο κόσμο είναι που κάνουν την Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής!
Επιστροφή στο κέντρο της Μπογκοτά και πάμε να γνωρίσουμε τα περίφημα αποικιακά κτίρια της πόλης, που ώθησαν πολλούς κατά τον 17ο και τον 18ο αι. στο να αποκαλέσουν την Μπογκοτά «Αθήνα της Νότιας Αμερικής».
Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από το ιστορικό κέντρο, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής.
Εκεί βρίσκεται η Μεγάλη Πλατεία της Καντελαρίας, η Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγαλειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέθετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέλεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.
Στην ανατολική πλευρά της πλατείας είναι ο περίφημος Καθεδρικός Ναός, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνημάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο παρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιογραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βασικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής. Πλησίον βρίσκεται επίσης το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυβερνητικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας. Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γερουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προηγούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Τομάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θητείες. Εκεί βρίσκεται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας. Κατά την ξενάγησή μας, θα δούμε πως τα Ισπανικά αποικιακά οικοδομήματα στέκουν επάξια δίπλα σε μοντέρνα κτήρια όπως καφέ και μουσεία, ενώ πολλά από αυτά είναι διακοσμημένα εξωτερικά με γκράφιτι.
Σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μόνιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κάλιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μαγκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυλών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!
Επόμενος σταθμός στην ξενάγησή μας είναι το Μουσείο Φερνάντο Μποτέρο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αποικιακό σπίτι. Ο Μποτέρο είναι μάλλον ο διασημότερος παγκοσμίως κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης της εποχής μας. Έργα του έχουν εκτεθεί και στην Ελλάδα και βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Χαρακτηριστικό της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής του είναι τα παχύσαρκα αλλά πολύ χαριτωμένα και κωμικά μοντέλα. Στο Μουσείο θα δούμε πολλά δικά του έργα αλλά και σπουδαία δείγματα της προσωπικής του συλλογής που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, του Ρενουάρ, του Νταλί, του Ματίς, του Μονέ και του Τζιακομέτι.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – πτήση για ΝΕΪΒΑ – ΕΡΗΜΟΣ ΤΑΤΑΚΟΑ – ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, απ’ όπου θα πετάξουμε για την πόλη Νέιβα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα.
Με την άφιξή μας αναχωρούμε οδικώς για την έρημο Τατακόα διασχίζοντας ένα υπέροχο σκηνικό στη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαγκνταλένα. Φτάνοντας στην Τατακόα αντικρίζουμε ένα τοπίο διάστικτο από φυσικούς κίονες και πελώριους κάκτους, σε ένα πορτοκαλόχρωμο σκηνικό που μοιάζει εξωπραγματικό!
Συνεχίζουμε για το Σαν Αγκουστίν, Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ: ολοήμερη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Πάρκο – Καταρράκτης Σάλτο ντελ Μορτίνιο
Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο εξαιρετικής σημασίας Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο με την πλουσιότερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα αναπαρίστανται με ιδιαίτερη τεχνική που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέχνη… Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμένουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιόδου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή, οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι’ αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.
Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώτος o Ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μαγκνταλένα. Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης, το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νεκρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα αγάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.
Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαριστούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκοδείλους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο παρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.
Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Πάρκο Alto de los Ídolos που συγκεντρώνει τους περισσότερους τάφους και αγάλματα μετά το αρχαιολογικό πάρκο Σαν Αγκουστίν, και στη συνέχεια θα δούμε το αρχαιολογικό πάρκο Alto de las Piedras όπου θα δούμε το αινιγματικό άγαλμα «Διπλό Εγώ». Στον δρόμο της επιστροφής στο Σαν Αγκουστίν θα κάνουμε μια στάση στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Σάλτο ντελ Μορτίνιο (Salto del Mortiño), ύψους σχεδόν 180 μέτρων.
Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.
5η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ – ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση οδικώς με προορισμό το Τιερραδέντρο.
Συγγενής με τον προκολομβιανό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο σημερινό Σαν Αγκουστίν είναι και ο αντίστοιχος που άνθησε στο γειτονικό Τιερραδέντρο, περίπου 100 χλμ. από το Ποπαγιάν. Η λέξη «Τιερραδέντρο» σημαίνει «Μέσα στη Γη», και αμέσως κατανοεί κανείς περί τίνος πρόκειται: εδώ λοιπόν βρέθηκαν υπόγειοι τάφοι ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούνται από ολόκληρη εγκατάσταση.
Φυσικά πρόκειται για ακόμα ένα μνημείο της UNESCO, που χρήζει μάλιστα ιδιαίτερης φροντίδας καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, το μνημείο συγκαταλέγεται στα 100 περισσότερο απειλούμενα μνημεία του κόσμου.
Άφιξη στο Τιερραδέντρο, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ: Επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο – ΠΟΠΑΓΙΑΝ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για το αρχαιολογικό πάρκο Τιερραδέντρο, έναν από τους αρχαίους προκολομβιανούς πολιτισμούς της χώρας, ο οποίος άρχισε να ακμάζει γύρω στο 200 π.Χ. στα βουνά της νοτιοδυτικής Κολομβίας και συνέχισε μέχρι τον 17ο αιώνα. Το Τιερραδέντρο μάλιστα βρίσκεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Εδώ θα θαυμάσουμε τις υπόγειες στοές (162 συνολικά) και τους τάφους σε διάφορα σημεία της περιοχής, όλα διακοσμημένα με ζωγραφιές οι οποίες αναπαριστούν ανθρώπους, ζώα και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Μαζί με το Σαν Αγκουστίν θεωρούνται από τις μεγαλύτερες νεκροπόλεις στον κόσμο!
Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά μουσεία, ενώ ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε στην διάθεσή μας, ενδέχεται να επισκεφτούμε έναν από τους γειτονικούς λόφους για να απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στην περιοχή.
Μετά το τέλος της ξενάγησής μας στο αρχαιολογικό πάρκο Τιερραδέντρο, θα μεταφερθούμε οδικώς στην Ποπαγιάν, ακολουθώντας μια διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – αγορά ΣΙΛΒΙΑ – ΠΟΠΑΓΙΑΝ: ξενάγηση
Σήμερα μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας στη μικρή πόλη Σίλβια. Πρόκειται για μια εύκρατη ορεινή περιοχή κοντά στην Ποπαγιάν, η οποία αποτελείται από όμορφα γραφικά σπίτια που περιβάλλονται από τεράστιες φυτείες ζαχαροκάλαμου. Η περιοχή κατοικείται από τους ιθαγενείς Γκουαμπιάνο, η κοινότητα των οποίων μετρά πληθυσμό 12.000 κατοίκων. Κάθε Τρίτη είναι η ημέρα που έχουν το εβδομαδιαίο παζάρι και έτσι η πόλη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο και πολυσύχναστο τόπο, όπου οι ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές έρχονται στην αγορά της περιοχής από τα γύρω χωριά για να πουλήσουν φρούτα, λαχανικά και διάφορες χειροτεχνίες.
Επιστροφή στο Ποπαγιάν και ξενάγηση στην πόλη η οποία ιδρύθηκε το 1537. Ξεκινάμε από το ιστορικό κέντρο όπου θα δούμε την εντυπωσιακή μπαρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Ποπαγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτιρίων της.
Εμείς θα δούμε το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα που σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βασικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορόσημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρολογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σεισμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επανατοποθετήθηκε στον Πύργο.
Επόμενος σταθμός μας είναι η Γέφυρα Ουμιγιαδέρο που κατασκευάστηκε το 1873 από τον Ιταλό μοναχό Σεραφίν Μπαρμπέτι και έναν Γερμανό μηχανικό. Η γέφυρα αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη και τους κατοίκους της επειδή συνδέει το κέντρο με την πυκνοκατοικημένη συνοικία Μπολίβαρ. Ένα μεγάλο ρήγμα που δημιουργήθηκε από σεισμό χωρίζει τις δύο συνοικίες. Πριν την κατασκευή της γέφυρας οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν μπουσουλώντας το ρήγμα. Εξ ου και μετά τον θάνατο των κατασκευαστών, οι δύο σοροί ταριχεύθηκαν και τώρα φυλάσσονται στο Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης της Ποπαγιάν.
Μετά τη γέφυρα θα περάσουμε έξω από τον ναό Λα Ερμίτα, το θέατρο Γκιγέρμο Βαλένσια και τον μπαρόκ ναό Σάντο Ντομίνγκο τον οποίο σχεδίασε ο φημισμένος στην εποχή του Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαρσία, κατά παραγγελία της ισχυρής πολιτικής οικογένειας Αρμπολέδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται η πλέον εμβληματική εκκλησία στην πόλη. Ακόμα θα δούμε την Βασιλική του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, που θεωρείται από τις ομορφότερες εκκλησίες μπαρόκ στιλ στην πόλη, τον Παρθενώνα των Ηγετών της Ανεξαρτησίας, καθώς και πολλά ακόμα μουσεία και αξιοθέατα. Αν έχουμε χρόνο θα ανηφορήσουμε προς τον λόφο, απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – ΚΑΛΙ: ξενάγηση
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο θα αναχωρήσουμε οδικώς προς την πόλη Σαντιάγο ντε Κάλι, γνωστή και ως Κάλι, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του διαμερίσματος Βάγια δελ Κάουκα και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά και το Μεντεγίν.
Η πόλη είναι χτισμένη στη κοιλάδα του ποταμού Κάουκα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Κολομβίας με πρόσβαση στην ακτή του Ειρηνικού. Ιδρύθηκε το 1536 από τον Ισπανό κονκισταδόρ Σεμπαστιάν δε Μπελαλκάθαρ, και θεωρείται η πρωτεύουσα της μουσικής σάλσα. Η πόλη Κάλι είναι γνωστή για το ζεστό της κλίμα και τους φιλόξενους και φιλικούς της ανθρώπους.
Στην ξενάγησή μας στην πόλη θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά της αξιοθέατα, όπως το Δημοτικό Θέατρο Ενρίκε Μπουεναβεντούρα που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, και το παρατηρητήριο στην ιστορική συνοικία Σαν Αντόνιο απ’ όπου θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα της πόλης. Εδώ θα δούμε και την ομώνυμη αρχαία εκκλησία, με την πολύ ενδιαφέρουσα και άριστα συντηρημένη διακόσμηση.
Θα συνεχίσουμε με τις εκκλησίες Σεμπαστιάν δε Μπελαλκάσαρ και δε λα Ερμίτα, ενώ θα δούμε επίσης το θρησκευτικό συγκρότημα La Merced, στο παρεκκλήσι του οποίου έγινε η πρώτη λειτουργία μετά την ίδρυση του Κάλι το 1536. Αφού επισκεφτούμε και την κεντρική πλατεία του Κάλι, Plaza de Caycedo, θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΚΑΛΙ – πτήση για ΜΕΝΤΕΓΙΝ: ξενάγηση
Μεταφορά στο αεροδρόμιο της πόλης από όπου θα πετάξουμε για το Μεντεγίν, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά.
Συχνά αποκαλείται Πόλη της Συνεχούς Άνοιξης, Πρωτεύουσα των Βουνών, Πόλη των Λουλουδιών, Πρωτεύουσα των Ορχιδέων και Όμορφο Χωριό. Από το 1957 οργανώνεται εδώ το περίφημο Φεστιβάλ των Λουλουδιών, που είναι η κύρια ατραξιόν της πόλης. Επίσης είναι η πόλη στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ αλλά και η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο.
Άφιξη και πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα το Μεντεγίν. Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, το Μεντεγίν από επικίνδυνο κέντρο ναρκωτικών, στο οποίο είχε υποβαθμιστεί από τη δεκαετία του 1980, αναγεννήθηκε, και έως το 2000 εξελίχθηκε βάσει οργανωμένου κρατικού προγράμματος, σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Αναβαθμίστηκαν οι συγκοινωνίες, ανανεώθηκαν οι κακόφημες γειτονιές, άνοιξαν εργοστάσια και λειτούργησαν νέες κρατικές υπηρεσίες για να δώσουν δουλειά στους κατοίκους, άνοιξαν μουσεία, θέατρα, σχολεία, πανεπιστήμια. Ευνοήθηκαν το εμπόριο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από το 2003 και μετά το αρνητικό κοινωνικό κλίμα αντιστράφηκε πλήρως. Σήμερα το Μεντεγίν είναι μία πόλη-πρότυπο κρατικής οργάνωσης, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής ευημερίας. Μ’ άλλα λόγια είναι μία πόλη που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της.
Η σημερινή μας ξενάγηση θα έχει ως άξονα αυτή τη σπουδαία κοινωνική μεταρρύθμιση. Θα αρχίσουμε από τα σημαντικότερα τοπόσημα της δεκαετίας του 1980, όταν βασίλευε ο Εσκομπάρ και τα καρτέλ κοκαΐνης είχαν μετατρέψει το Μεντεγίν σε μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, και θα φτάσουμε στο νέο πρόσωπο του σήμερα – μία μητρόπολη που σφύζει από ζωή.
Θα πάμε στο πλέον πρωτοποριακό μέσο μεταφοράς της πόλης που δεν είναι άλλο από τις έξι ηλεκτρικές σκάλες που συνδέουν την πρώην Νο 1 κακόφημη περιοχή του Μεντεγίν, την Κομούνα 13, με το κέντρο της πόλης. Σήμερα η Κομούνα 13 είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή γεμάτη με γκράφιτι, υπαίθριες αγορές και καλλιτέχνες του δρόμου, η οποία ζει μια δεύτερη ζωή. Βεβαίως τα σπίτια παραμένουν φαβέλες. Αλλά πλέον οι κάτοικοι δεν ντρέπονται να πουν ότι ζουν εκεί.
Όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή ιδιαίτερη ξενάγηση στο Μεντεγίν είναι ένα ζωντανό μάθημα σύγχρονης κοινωνικής και αστικής ιστορίας. Πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε ταξιδιώτη.
Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – ΓΚΟΥΑΤΑΠΕ – ΕΛ ΠΕΝΙΟΛ – ΜΕΝΤΕΓΙΝ
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία όμορφη ημερήσια εκδρομή στο γειτονικό χωριό Γκουαταπέ και στον μυστηριώδη βράχο Ελ Πενιόλ. Η οδική διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Το Γκουαταπέ είναι ένα παλιό γραφικό χωριό στις Άνδεις, πρώην βασίλειο των ιθαγενών μέχρι την έλευση των κονκισταδόρες το 1811. Ο τελευταίος βασιλιάς του χωριού ονομαζόταν Γκουαταπέ και προς τιμήν του οι Ισπανοί ονόμασαν έτσι το χωριό. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα πανέμορφα χρωματιστά σπίτια – που κάνουν κάθε γειτονιά να μοιάζει με καρτ ποστάλ. Το χωριό μέχρι προσφάτως ήταν καθαρά αγροτικό και είχε ορυχεία. Όμως τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκε στα περίχωρα ένα μεγάλο κρατικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο δημιούργησε τεχνητές λίμνες και άλλαξε ριζικά την ταυτότητά του. Το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί με ενέργεια όλη την Κολομβία.
Σε μία από τις λίμνες στα περίχωρα του Γκουαταπέ βρίσκεται και ο μυστηριώδης γρανιτένιος βράχος με την ονομασία Ελ Πενιόλ. Κάποιοι λένε ότι είναι μετεωρίτης λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Ο βράχος έχει ύψος 200 μέτρα και για να ανέβει κανείς στην κορυφή του υπάρχουν 740 σκαλοπάτια. Στην κορυφή βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία και παγκάκια για ξεκούραση και παρατήρηση της απίστευτης θέας. Στη βάση του υπάρχουν ντόπιοι μικροπωλητές που πουλάνε φρούτα, χυμούς και σουβενίρ.
Εν συνεχεία θα κάνουμε τον γύρο της τεχνητής λίμνης με σκάφος, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στις όχθες της και να χαλαρώσουμε. Αφού απολαύσουμε ένα παραδοσιακό γεύμα σε τοπικό εστιατόριο, θα επιστρέψουμε στο Μεντεγίν για ξεκούραση και διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – πτήση για ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ
Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση για την Καρθαγένη, από τις ωραιότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.
Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνωστόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχίζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θάλασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βάσει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπανούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προκειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.
12η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: ξενάγηση
Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας απολαμβάνοντας μια πανοραμική θέα της πόλης από την εκκλησία και μοναστήρι La Popa, γνωστό και ως Popa del Galeon, το οποίο φημίζεται ότι μοιάζει με την πρύμνη γαλέρας. Κατασκευάστηκε το 1606 και από εκεί μπορεί κανείς να δει μέχρι και το λιμάνι της Καρθαγένης, ένα από τα σημαντικότερα της Καραϊβικής.
Στη συνέχεια θα περάσουμε στο φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμφωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προστατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατήσουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πληροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε για τα μυστικά και υπόγεια περάσματά του, τις μηχανολογικές καινοτομίες του κ.α.
Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο οποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υπάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυλάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέχρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευάζουν ποικίλα τεχνουργήματα.
Το απόγευμα θα επισκεφτούμε την αποικιακή περιοχή της πόλης, ξεκινώντας από το πάρκο Μπολίβαρ, που σκιάζεται από μεγάλα δέντρα, διαθέτει τέσσερα σιντριβάνια και στο κέντρο του δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το παλάτι της Ιεράς Εξέτασης, το οποίο ξεχωρίζεται από την μεγάλη εντυπωσιακή πόρτα του σε μπαρόκ στυλ. Εδώ πραγματοποιούνταν οι συνεδριάσεις της Ιεράς Εξέτασης, ενώ υπήρξε επίσης φυλακή και χώρος βασανιστηρίων των υποτιθέμενων αιρετικών και αντιπάλων της Καθολικής Εκκλησίας.
Η βόλτα μας συνεχίζεται στην εκκλησία του Αγίου Δομινίκου, τον Καθεδρικό ναό, ενώ θα τελειώσει στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις παρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκεντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικροπωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food. Επίσης η περιοχή Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφισμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυναίκες με πολύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσεμάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ιστορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι.
Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.
13η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: εκδρομή στη ΛΑ ΜΠΟΚΟΥΙΛΑ
Σήμερα θα αφήσουμε για λίγο πίσω μας την Καρθαγένη και θα ταξιδέψουμε (περίπου 20 λεπτά) μέχρι το κοντινό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την τοπική κουλτούρα αλλά και να γίνουμε ένα με το πλούσιο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα μέρος με σπουδαία ιστορία, όπου θα γνωρίσουμε την αφρικανική κοινότητα, η οποία έχει επενδύσει στη διάσωση και τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της αφρικανικής κληρονομιάς της.
Μόλις φτάσουμε θα ξεκινήσουμε αμέσως για μια βόλτα με κανό στη λίμνη Ciénaga de Juan Polo, για να γνωρίσουμε το πλούσιο οικοσύστημα στο μαγκρόβιο δάσος που την περιβάλει (μαγκρόβιο λέγεται ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά). Το ταξίδι μας μέσα στο εντυπωσιακό αυτό δάσος θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, και θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πλούσια πανίδα της περιοχής, περνώντας μέσα από φυσικές σήραγγες, στις οποίες οι ντόπιοι έχουν δώσει διάφορα ονόματα, όπως το Τούνελ της Φιλίας, της Αγάπης και της Τύχης.
Παράλληλα, θα δούμε τους ψαράδες που ζουν περιμετρικά και εκμεταλλεύονται τη ζωή της λίμνης, ενώ και διάφορα είδη πτηνών και καβουριών. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να εμφανιστεί στις ακτές κάποιο ρακούν ή ένας από τους υπέροχους πράσινους παπαγάλους.
Επιστρέφοντας στο κέντρο της Λα Μποκουίλα, θα περπατήσουμε κατά μήκος της παραλίας και θα δούμε πώς ζουν οι ντόπιοι, πριν επιστρέψουμε ξανά στη βάση μας.
Επιστροφή στην Καρθαγένη και διανυκτέρευση.
14η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – Πτήση Επιστροφής
Πρωινό ελεύθερο στην Καρθαγένη (check-out στις 12:00) και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.
15η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ
Πλούσιοι σε εμπειρίες και γεμάτοι με εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα μας για μια ζωή, επιστρέφουμε σπίτι μας ψάχνοντας ήδη για τον επόμενο προορισμό!