1η Ημέρα: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ – ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΣΜΥΡΝΗ
Συγκέντρωση στο γκισέ της Aegean Airlines στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας στις 15.30. Έλεγχος διαβατηρίων, παράδοση αποσκευών και πτήση προς το αεροδρόμιο Adnan Menderes της Σμύρνης (Α3-996) στις 17.55 με άφιξη στις 19.50 τοπική ώρα.
Έλεγχος διαβατηρίων, παραλαβή αποσκευών, επιβίβαση στο λεωφορείο, αναχώρηση και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, το οποίο θα μας φιλοξενήσει την πρώτη μέρα της εκδρομής μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΔΑ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ) – ΙΕΡΑΠΟΛΗ / ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ (260χλμ)
Πρωινό και αναχώρηση με τις αποσκευές από το ξενοδοχείο. Περνώντας περιφερειακά από το Αϊδίνι ανεβαίνουμε την κοιλάδα του Μαίανδρου ποταμού όπου και θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροδισιάδος, την πρωτεύουσα της αρχαίας Καρίας. Ξεχωρίζουν ο ναός της Αφροδίτης, η Μνημειακή Πύλη (Τετράπυλον), το Βουλευτήριο και το Στάδιο (μεγαλύτερο ακόμα και από το Στάδιο των Δελφών). Αναμφίβολα είναι ο καλύτερα σωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της εκδρομής μας. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε το μικρό αλλά σπουδαίο μουσείο στο οποίο θα δούμε τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά από την πόλη της Αφροδισιάδας.
Συνεχίζουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπολης (Pamukkale = κάστρο από βαμβάκι). Παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της UNESCO, είναι μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία, για τον ταξιδιώτη που θέλει να γνωρίσει ένα μείγμα ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και πρωτοχριστιανικής ιστορίας. Θα δούμε σε αρκετά καλή κατάσταση την αρχιτεκτονική μιας ρωμαϊκής πόλης με πύλες στις 4 πλευρές της, το εκπληκτικό θέατρο με 50 σειρές καθισμάτων και πρόσοψη 100 μέτρων, τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα (ο προστάτης της πόλης κατά την Ελληνιστική περίοδο), την μεγάλη Αγορά με στοές με κίονες στις πλευρές της, τα δημόσια λουτρά που είναι πολύ μεγάλης έκτασης (μπορούσαν να χωρέσουν σχεδόν 1.000 ανθρώπους), τη νεκρόπολη και μια ολόκληρη πλαγιά «ντυμένη στο βαμβάκι» που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πιο εμπνευσμένος καλλιτέχνης είναι η ίδια η φύση. Εδώ η ατμοσφαιρική εξάτμιση έχει δημιουργήσει ασβεστολιθικές αποθέσεις πάνω στην πλαγιά δημιουργώντας πάμπολλες μικρές λίμνες.
Το Μαρτύριο του Αγίου Φιλίππου βρίσκεται έξω από τα βορειοανατολικά τείχη. Το αρχικό κτίριο του 5ου αιώνα καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 6ο αιώνα. Έχει μια κεντρική οκταγωνική κατασκευή με διάμετρο 20 μέτρα κάτω από έναν ξύλινο τρούλο που καλύπτεται με μολύβδινα πλακίδια. Περιβάλλεται από οκτώ ορθογώνια δωμάτια, καθένα προσβάσιμο μέσω τριών καμάρων. Τέσσερα χρησιμοποιήθηκαν ως είσοδοι στην εκκλησία, τα άλλα τέσσερα ως παρεκκλήσια. Ο χώρος μεταξύ των οκτώ δωματίων ήταν γεμάτος με επταγωνικά παρεκκλήσια με τριγωνική αψίδα. Ο τρούλος πάνω από την αψίδα ήταν διακοσμημένος με ψηφιδωτά. Ολόκληρη η κατασκευή περιβαλλόταν από μια στοά με μαρμάρινες κολώνες. Όλοι οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με ορθομαρμάρωση.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος. Δείπνο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024
ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ – ΑΤΤΑΛΕΙΑ (270χλμ)
Προαιρετικά πριν την ανατολή (και καιρού επιτρέποντος) όσοι επιθυμούν μπορούν να έχουν μια καταπληκτική εμπειρία! Πτήση με αερόστατο (διάρκειας μιας ώρας) για να θαυμάσουν την ανατολή του ηλίου από τα βουνά της δυτικής Μικράς Ασίας και τις εναλλαγές χρωμάτων στις ασβεστολιθικές λίμνες του Παμούκαλε αλλά και συνολικά στην κοιλάδα του Μαίανδρου ποταμού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, πρωινό, ελεύθερος χρόνος στις ιαματικές πηγές του Παμούκαλε.
Στις 12, αναχωρούμε για την Αττάλεια, στην ακτή της Μεσογείου, αρχαία ελληνική πόλη της Παμφυλίας που ιδρύθηκε το 158 π.Χ. από τον Άτταλο τον Φιλάδελφο, βασιλιά της Περγάμου. Στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια ήταν σπουδαίο λιμάνι από εμπορική και στρατιωτική άποψη. Κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια αποτέλεσε σταθμό του Αποστόλου Παύλου και του Αποστόλου Βαρνάβα, στη συνέχεια οι δύο τους απέπλευσαν για την Αντιόχεια. Η Χριστιανική κοινότητα της ανήκε στην Μητρόπολη Πισιδίας που είχε έδρα την πρωτεύουσά της Σπάρτη. Σήμερα είναι η πρωτεύουσα του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγείο. Tο αεροδρόμιο της έχει επιβατική κίνηση που ξεπέρασε τις 30.000.000 αφίξεις το 2019 !
Θα περπατήσουμε στην παλιά πόλη της Αττάλειας, στο ιστορικό κέντρο, το Καλέιτσι, όπου η ομορφιά του παλιού και του νέου συναντιέται, περιβάλλεται από τείχη εξωτερικά. Αυτά τα εναπομείναντα τείχη, χτίστηκαν από διάφορους πολιτισμούς που έζησαν εδώ για περισσότερα από 2 χιλιάδες χρόνια. Μέσα στα τείχη, υπάρχουν παραδοσιακά σπίτια παρατεταγμένα γύρω από τα στενά δρομάκια που οδηγούν στο λιμάνι. Διώροφα ή τριώροφα σπίτια, με τη μια πλευρά να βλέπει στο δρόμο και την άλλη στον κήπο, αντικατοπτρίζουν τέλεια την ατμόσφαιρα της παλιάς Αττάλειας. Ιστορικά κτίρια που μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια και μπαρ. Δρόμοι στολισμένοι με βουκαμβίλιες όπου κάθε γωνιά γεμάτη ομορφιές, περιμένουν να τους ανακαλύψεις.
Το Καλέιτσι είναι η καρδιά της Αττάλειας και ένα τουριστικό κέντρο έλξης με τα πολύχρωμα καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Το αρχαίο λιμάνι χρησιμοποιείται πλέον ως σύγχρονη μαρίνα. Η μαρίνα και η αρχαία πόλη μαζί δημιούργησαν ένα μαγευτικό τοπίο που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές.
Μπορείτε να πιείτε το ποτό σας θαυμάζοντας τη θέα στη θάλασσα στα εστιατόρια και τις καφετέριες γύρω από τη μαρίνα ή να κάνετε ένα ευχάριστο ταξίδι κατά μήκος των βράχων με καθημερινά εκδρομικά σκάφη. Θα εισέλθουμε στην παλιά πόλη από την Ιστορική Πύλη του Αδριανού. Στην πεζή περιήγηση θα επισκεφθούμε τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Αλυπίου και το Εθνογραφικό Μουσείο, για να πάρουμε μια εικόνα της λαογραφικής παράδοσης της πόλης.
Τακτοποίηση και δείπνο. Το βράδυ ελεύθερος χρόνος για βόλτα. Διανυκτέρευση.
4η Ημέρα: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024
ΑΣΠΕΝΔΟΣ – ΣΙΔΗ (90+90χλμ)
Πρωινό νωρίς και ξεκινάμε για την Άσπενδο. Αποικία που ίδρυσαν οι Αργείοι περίπου το 1.000 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δούμε το Νυμφαίο, την Βασιλική και την Αγορά και το εντυπωσιακό Ελληνιστικό Θέατρο, επτά χιλιάδων θέσεων, το οποίο είναι ίσως, το πιο καλά διατηρημένο σωζόμενο αρχαιοελληνικό θέατρο.
Στη συνέχεια θα κινηθούμε ανατολικότερα. Η Σίδη, το σημαντικότερο λιμάνι της Παμφυλίας κατά την αρχαιότητα, ιδρύθηκε σε μια μικρή χερσόνησο πλάτους μόλις 350-400 μέτρων. Τον 19ο αιώνα π.Χ. ήταν ήδη στην κυριαρχία του Λυδικού Βασιλείου, μαζί με όλη την Παμφυλία και μετά την κατάρρευση του, το 547 π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Περσών. Εν τω μεταξύ άποικοι από την Κύμη της Αιολίδας τον 7ο αιώνα π.Χ. θα εγκατασταθούν στην πόλη.
Η Σίδη άνοιξε τις πόρτες της στον Μακεδόνα βασιλιά χωρίς καμία αντίσταση κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολία (334 π.Χ.), έγινε αργότερα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα νομισματοκοπίας που ίδρυσε ο Αλέξανδρος. Περιήλθε αρχικά στην κυριαρχία των Πτολεμαίων και στη συνέχεια των Σελευκιδών μέχρι το 188 π.Χ. οπότε μαζί με όλη την Παμφυλία παραχωρήθηκαν στο Βασίλειο της Περγάμου. Η πειρατεία, που ξεκίνησε στις περιοχές της Κιλικίας τον 1ο αιώνα π.Χ. εξαπλώθηκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η Σίδη αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τους πειρατές, το 78 π.Χ., προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η Σίδη γνώρισε μια περίοδο ακμής από τον 4ο αιώνα μέχρι και τις αραβικές επιδρομές του 10ου αιώνα, οπότε και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη για το εσωτερικό της Παμφυλίας. Στα 1900 στα ερείπια της αρχαίας πόλης ιδρύθηκε από Τουρκοκρήτες μετανάστες ένα μικρό χωριό. Στην Σίδη θα δούμε το Θέατρο 15 χιλιάδων θέσεων, τη Μεγάλη Πύλη, τους ναούς του Απόλλωνα, του Διόνυσου, της Τύχης, το Νυμφαίο, την Αγορά, τα Λουτρά όλα αυτά ανάμεσα στα σοκάκια του παλιού χωριού.
Στην πόλη του Μάναβγκατ θα επισκεφθούμε τον νεόδμητο ναό του Αγίου Παύλου, τον πρώτο ναό που χτίστηκε στην Μικρά Ασία μετά το 1922. Ο ποταμός Μάναβγκατ (ο Μέλας ποταμός των αρχαίων Ελλήνων), πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Δυτικού Ταύρου και σχηματίζει καταρράκτη ο οποίος πέφτει από βράχους ύψους 5 μέτρων. Επίσκεψη στον ομώνυμο καταρράκτη της πόλης Μάναβγκατ. Διάφορα αθλήματα στη φύση, όπως ράφτινγκ και κανό μπορούν να γίνουν εδώ, γεγονός που επιτρέπει την περιπέτεια σε όλες αυτές τις φυσικές ομορφιές. Χώροι αναψυχής και ανάπαυσης μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον καταρράκτη. Με μαγευτική φυσική θέα, είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από το θόρυβο της πόλης.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο στην Αττάλεια και δείπνο. Το βράδυ ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην παλιά πόλη. Διανυκτέρευση.
5η Ημέρα: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024
ΑΤΤΑΛΕΙΑ – ΠΕΡΓΗ (25+25χλμ)
Πρωινό στο ξενοδοχείο. Δίπλα στην Αττάλεια, θα επισκεφθούμε την Πέργη, την αρχαία πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Η πόλη πρωτοαναφέρεται σε κείμενα των Χετταίων, αλλά επανεμφανίζεται στην ιστορία κάτω από την κυριαρχία των Περσών, των Αθηναίων και του Μ. Αλεξάνδρου. Ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την λατρεία της Αρτέμιδος. Υπήρχε αφιερωμένος σε αυτήν, περικαλλής ναός, ετήσιες εορτές, ενώ και τα νομίσματα της πόλης απεικόνιζαν την θεά.
Από εδώ κατάγεται ο σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος Απολλώνιος, ο οποίος πρόσφερε ανεκτίμητο έργο στα μαθηματικά, τη γεωμετρία, τον υπολογισμό της απόστασης γης και σελήνης και των πλανητικών τροχιών. Υπήρξε μάλιστα εφευρέτης και κατασκευαστής του πρώτου ηλιακού ρολογιού. Την πόλη επισκέφτηκαν οι Απόστολοι Παύλος & Βαρνάβας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Στον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο θα δούμε το Θέατρο, τα Λουτρά, τις Πύλες, την Αγορά, το Νυμφαίο, την Παλαίστρα και ένα πολύ καλοδιατηρημένο Στάδιο.
Στο ανατολικότερο προάστιο της Αττάλειας, την κοσμική Λάρα, με την ομώνυμη ακτή, θα επισκεφθούμε την Sandland. Πρόκειται για ένα υπαίθριο χώρο 10 στρεμμάτων όπου εκτίθενται κάθε χρόνο διαφορετικά γλυπτά από άμμο. Με μοναδικό υλικό πάνω από 10 χιλιάδες τόνους ποταμίσιας άμμου, αμμογλύπτες/ καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ για να δημιουργήσουν, μοναδικής αισθητικής και φαντασίας, γλυπτές συνθέσεις από αμμό.
Στην περιοχή βρίσκεται και το “Ανάποδο Σπίτι” μια ευκαιρία για να γίνετε όλοι ξανά παιδιά! Πρόκειται για μια κατασκευή/σπίτι όπου μέσα του, όλα είναι ανάποδα.
Μια μοναδική ευκαιρία για εξωπραγματικές φωτογραφίες.
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας. Το Μουσείο, ιδρύθηκε το 1922 και βρισκόταν αρχικά στο τζαμί Alaaddin στο Kaleiçi και αργότερα στο Yivli Τζαμί. Μεταφέρθηκε στο σημερινό του κτίριο το 1972. Σήμερα, το Μουσείο αποτελείται από 14 εκθεσιακούς χώρους σε έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, υπαίθριες γκαλερί και έναν κήπο όπου εκτίθενται γλυπτά και διάφορα έργα. Ένα σημαντικό μέρος των τριών αρχαίων πολιτιστικών περιοχών, της Λυκίας, της Παμφυλίας και της Πισιδίας βρίσκονται εντός του Μουσείου.
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, ειδικά με τα τεχνουργήματα της Ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκαν στην Πέργη. Το Μουσείο τιμήθηκε με το βραβείο «Μουσείο της Χρονιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης» το 1988. Τα εκθέματα ξεκινούν από την Προϊστορια και φτάνουν μέχρι και την ύστερη Βυζαντινή εποχή. Ξεχωρίζουν όμως τα εκθέματα της Ρωμαϊκής περιόδου με κυριότερες τις κάτωθι τέσσερις (4) αίθουσες :
- Η Αίθουσα των Αυτοκρατόρων, όπου εκτίθενται αγάλματα αυτοκρατόρων, (και αυτοκράτειρες) της Ρωμαϊκής Περιόδου και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της περιόδου, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. κυρίως από την Πέργη. Μπορείτε επίσης να δείτε το άγαλμα της χορεύτριας της κοιλιάς, το οποίο έχει γίνει το σύμβολο του Μουσείου της Αττάλειας και φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας μαύρο και άσπρο μάρμαρο μαζί. Ξεχωρίζει επίσης το άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καρακάλα.
- Στην Αίθουσα των Θεών, μπορείτε να δείτε τον υπέροχο συνδυασμό γλυπτικής και μυθολογίας. Υπάρχουν αγάλματα θεών όπως ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας. Όλα αυτά τα αγάλματα, που χρονολογούνται από τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν ως αποτέλεσμα των ανασκαφών στην Πέργη.
- Η Αίθουσα Θεάτρου Πέργης όπου εκτίθενται δεκαεπτά μνημειώδη γλυπτά, ζωφόροι και μερικά αρχιτεκτονικά θραύσματα που ανακτήθηκαν από το σκηνικό κτίριο ως αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Θέατρο Πέργης. Ένα από τα πιο ελκυστικά αγάλματα αυτής της αίθουσας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Τα αγάλματα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά της περιόδου του Αδριανού, του Αντωνίνου και του Σεβήρου.
- Στην Αίθουσα των Σαρκοφάγων, με τις περισσότερες από τις σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νεκρόπολη της Πέργης. Τα μάρμαρα αυτών των σαρκοφάγων μεταφέρθηκαν στην Πέργη από την Αττική, την Προκόννησο (Νήσος Μαρμαρά) ή το Αφιόν Καραχισάρ και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο τοπικό εργαστήριο γλυπτικής της Πέργης. Μοναδικής αισθητικής είναι μαρμάρινη σαρκοφάγος, που απεικονίζει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο στην Αττάλεια και δείπνο. Το βράδυ ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην παλιά πόλη. Διανυκτέρευση.
6η Ημέρα: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024
ΦΑΣΗΛΙΣ – ΜΥΡΑ – ΚΑΣ (210χλμ)
Πρωινό πολύ νωρίς στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με τις αποσκευές.
Ξεκινάμε για την Αρχαία Λυκία, το νοτιό-δυτικότερο τμήμα της Μικρασιατικής Χερσονήσου.
Πρώτα επισκεφθούμε την αρχαία Φασήλιδα. Η Φάσηλις ιδρύθηκε από Ρόδιους άποικους γύρω στο 700 π.Χ. και λόγω της γεωμορφολογίας της ήταν ένα από τα ασφαλέστερα και πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Λυκίας. Γνωστή από την πολιορκία του Κίμωνα (469-6 π.Χ.), όταν η ευρύτερη περιοχή είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες και οι Αθηναίοι εκστράτευσαν εναντίον των περσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού. Υπήρχε ναός της Αθηνάς, στον οποίο εκτίθετο και η λόγχη του ήρωα Αχιλλέα. Τους επόμενους αιώνες η πόλη σταδιακά παρήκμασε λόγω περιβαλλοντολογικών αλλαγών και συνεχών πολεμικών συγκρούσεων (πειρατές, Σταυροφόροι και Άραβες). Επίσκεψη στον μοναδικής ομορφιάς αρχαιολογικό χώρο, όπου μέσα σε ένα πυκνό πευκοδάσος, μπροστά στο κύμα του γιαλού βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης.
Φτάνουμε στα Μύρα της Λυκίας, τα οποία παίρνουν το όνομα τους από τον παρακείμενο ποταμό. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πηγές για την ιστορία της πόλης. Αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Στράβωνα, ως σημαντική πόλη του Κοινού των Λυκίων, μιας δημοκρατικής συνομοσπονδίας 23 πόλεων που υπήρξε μεταξύ 2ου αιώνα π.Χ. και 1ου μ.Χ. Οι Έλληνες κάτοικοι λάτρευαν την Ελευθέρια Αρτέμιδα, την οποία θεωρούσαν προστάτρια. Επίσκεψη στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, όπου μεταξύ άλλων θα θαυμάσουμε το θέατρο, 13.000 θέσεων και τη νεκρόπολη με τους χαρακτηριστικούς λυκιακούς τάφους, λαξευμένους στην κατακόρυφη βραχώδη πλαγιά.
Στην πόλη ομιλούσαν την κοινή ελληνική και φαίνεται πως υπήρχε σημαντική πρωτοχριστιανική παρουσία. Στα Μύρα διετέλεσε επίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος. Ο πολυαγαπημένος Άγιος, θεωρείται προστάτης των ναυτικών στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, ενώ λόγω της γενναιοδωρίας του στην Δύση είναι αυτός που τα Χριστούγεννα φέρνει τα δώρα στα παιδιά (Σάντα Κλάους). Ωστόσο, τα μέρη που έζησε ο πραγματικός Άγιος Νικόλαος των Μύρων είναι οι μεσογειακές ακτές που δεν βλέπουν ποτέ χιόνι.
Θα επισκεφθούμε τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Νικολάου. Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένα σημαντικό μνημείο της βυζαντινής τέχνης. Αποτελεί, με το αρχιτεκτονικό ύφος και τη διακόσμησή του, εξαιρετικό δείγμα της Μεσοβυζαντινής Περιόδου. Η βασιλική στα Μύρα υπέστη σοβαρές ζημιές τον 8ο αιώνα ως αποτέλεσμα σεισμών και επιδρομών στην πόλη και ξαναχτίστηκε με τρούλο τον 9ο αιώνα. Μεταγενέστερες προσθήκες έγιναν κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο τον 11ο αιώνα. Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά δαπέδου χρονολογούνται από αυτήν την περίοδο. Μια άλλη ολοκληρωμένη αποκατάσταση της εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε από τον Ρώσο Τσάρο Νικόλαο Α’ το 1862. Το καμπαναριό και οι προσθήκες στον κεντρικό τρούλο που ανήκουν σε αυτή την αποκατάσταση, απέκλιναν σημαντικά από το αρχικό σχέδιο. Υπάρχουν πολλά κτίρια χτισμένα σε διαφορετικές εποχές στα αρχικά θεμέλια της σημερινής εκκλησίας. Η βασιλική είναι υποψήφια για να χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Κατευθυνόμαστε σε ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των Μικρασιατικών παράλιων. Ανάμεσα από παραθαλάσσια τοπία ασύγκριτης και άγριας ομορφιάς, θα πάμε με ναυλωμένο καΐκι στο νησάκι Κέκοβα (προαιρετικά). Στον καταγάλανο βυθό, μπορούμε να διακρίνουμε τα ερείπια της Βυζαντινής πόλης Δολίχη αλλά και ερείπια άλλων, αρχαιότερων πόλεων (Σίμενα, Άπερλαι, Τρίστομον). Μην ξεχάσετε το μαγιό σας για βουτιές από το πλοίο, το απομεσήμερο!
Φτάνουμε στην Αντίφελο (Kas) η οποία βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο (4 ναυτικά μίλια). Η πόλη ήταν μέλος του Κοινού των Λυκίων. Μέχρι και την Ανταλαγή των πληθυσμών, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν ελληνικής καταγωγής. Στην σύγχρονη εποχή, την πόλη επισκέπτονται οι κάτοικοι του Καστελόριζου για τα ψώνια τους. Θα δούμε το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο και την αλλοτινή ελληνορθόδοξη εκκλησία σήμερα (Yeni Cami) και θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για καφέ στην προκυμαία.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
7η Ημέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024
ΚΑΣ – ΠΑΤΑΡΑ – ΛΙΒΙΣΙ – ΜΑΚΡΗ (180χλμ)
Πρωινό πολύ νωρίς στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με τις αποσκευές.
Πρώτη σύντομή στάση στην παραθαλάσσια τουριστική κωμόπολη Καλαμάκι (Καλκάν), με τα ασβεστωμένα λευκά σπίτια και τις πολύχρωμες βουκαμβίλιες, του οποίου οι κάτοικοι μετά τις ανταλλαγές των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στον Άλιμο της Αττικής, δίνοντας στην περιοχή το όνομα της πόλης τους.
Η σημερινή μέρα θα είναι αφιερωμένη σε παραλιακές πόλεις της Λυκίας. Η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι στα αρχαία Πάταρα. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Λυκίας. Υπήρχε το δεύτερο πιο σημαντικό μαντείο του Απόλλωνα στον αρχαίο κόσμο, μετά από αυτό των Δελφών. Εξού και το επίθετο Παταρεύς του Απόλλωνα. Οι πόλη είχε πολλούς Κρήτες κάτοικους και η λατρεία του Απόλλωνα χαρακτηρίζεται ως δωρική. Ήταν μια από τις ηγετικές πόλεις του Κοινού των Λυκίων.
Στο λιμάνι των Πατάρων προσορμίσθηκε ο Απόστολος Παύλος στην τρίτη περιοδεία του, προερχόμενος από τη Ρόδο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Τα Πάταρα ήταν η γενέτειρα του Αγίου Νικολάου. Κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, για να αρχίζει να παρακμάζει μετά τη βασιλεία του Ιουστινιανού.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Πατάρων θα δούμε την πύλη του Μεττίου Μοδέστου, το θέατρο, το αναστηλωμένο Βουλευτήριο του Κοινού των Λυκίων, που παρουσιάζεται ως το πρώτο δημοκρατικό κοινοβούλιο στον κόσμο, την Κύρια Οδό με τους ιωνικού τύπου κίονες, κ.α.
Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της αρχαίας Λυκίας, την Ξάνθο. Η πόλη είναι χτισμένη στον ομώνυμο ποταμό, όπου η μυθολογία λέει ότι η Τιτανίδα Λητώ έπλυνε την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα, αμέσως μετά τη γέννα τους στη Δήλο. Ο Όμηρος μας αναφέρει ότι από τη χώρα του Ξάνθου ποταμού, ήταν οι ήρωες Γλαύκος και Σαρπηδόνας.
Κατά την αρχαιότητα ήταν η σημαντικότερη πόλη της Λυκίας, όπως μαρτυρούν και τα πολλά μνημεία της, τα οποία συνδυάζουν τον λυκιακό και τον ελληνικό πολιτισμό. Μαζί με το ιερό της Λητούς (Λητώον), προστατεύονται από την UNESCO και αποτελούν πόλο έλξης για τους μελετητές των μικρασιατικών πολιτισμών. Θα εξερευνήσουμε την Αγορά, το Θέατρο, τον Οβελίσκο, τον Τάφο των Αρπυιών, την Ακρόπολη κ.α.
Επόμενος σταθμός μας είναι το Λιβίσι «το ερειπωμένο χωριό», μία εγκαταλελειμμένη πόλη στα νότια της Μάκρης, στην οποία κατοικούσαν εξ’ ολοκλήρου Έλληνες. Σήμερα αποτελεί μαρτυρία της φυγής του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, αλλά και «τουριστικό αξιοθέατο» της περιοχής, ενώ από το 1923 παραμένει ακατοίκητο. Σήμερα, διασώζεται η εκκλησία του Ταξιάρχη με το εξαιρετικό βοτσαλωτό της αυλής και η εκκλησία της Παναγίας Πυργιώτισσας του Κάτω Μαχαλά με το εντυπωσιακό τέμπλο.
Επίσκεψη στην εντυπωσιακή νεκρόπολη Λυκιακών τάφων, μεταξύ των οποίων δεσπόζει ο τάφος του Αμύντα, επιφανούς άνδρα της πόλης.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για να γνωρίσουμε την Μάκρη, η οποία είναι παραθαλάσσια πόλη, χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Τελμησσού, μιας από τις σημαντικότερες σημαντικές πόλεις της αρχαίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
8η Ημέρα: Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
ΜΑΚΡΗ – ΚΑΥΝΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ (400χλμ) / ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ – ΑΘΗΝΑ
Πρωινό πολύ νωρίς στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με τις αποσκευές. Ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα από δάση και τοπία αφάνταστης ομορφιάς, φθάνουμε στο Νταλιάν. Εδώ θα επιβιβαστούμε σε καΐκι, για να επισκεφτούμε την αρχαία Καύνο. Κατά την διαδρομή μας στον ποταμό Κάλβυ, προς την Καύνο, θα δούμε στις βραχώδεις όχθες, τους λαξευτούς λυκιακούς τάφους και θα θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά του υδροβιότοπου.
Το όνομα της προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Καύνο, εγγονό του Απόλλωνα και γιό του Μιλήτου και της Ειδοθέας. Ο Καύνος, για να αποφύγει την ερωτική επαφή με την αδερφή του Βυβλίδα, αυτοεξορίστηκε και αφού παντρεύτηκε τη Νύμφη Προνόη, βασίλεψε στην περιοχή. Από τα δάκρυα της αδερφής του προήλθε ο ποταμός Κάλβυς. Αν και έχουν βρεθεί ευρήματα που φτάνουν στον 9ο π.Χ. αιώνα, η πόλη γνώρισε την ανάπτυξη κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Οι κάτοικοι δήλωναν, ότι είχαν καταγωγή από την Κρήτη. Αντιστάθηκαν στην περσική εισβολή, συμμετείχαν στην Ιωνική Επανάσταση και έπειτα στην Συμμαχία της Δήλου.
Η πόλη σταδιακά απέκτησε έναν αμιγή ελληνικό χαρακτήρα και το 88 π.Χ. συμμάχησε με τον Μιθριδάτη για την αντιμετώπιση των Ρωμαίων. Ασπάστηκε νωρίς την χριστιανική θρησκεία και ως τον 15ο αιώνα μ.Χ. ήταν βυζαντινή πόλη, μέχρι που σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δούμε μεταξύ άλλων, το Θέατρο, το Μονόπετρο, την Αγορά, τα Λουτρά, την Βασιλική.
Στάση για λίγη ξεκούραση στην πανέμορφη παραλία Ίζτουζου, που είναι καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.
Αναχωρούμε προς βορά από το εσωτερικό της Καρίας και περνώντας περιφερειακά από τα Μούγλα, το Αϊδίνι και την Έφεσο φτάνουμε στα εδάφη της Ιωνίας.
Αποχαιρετούμε την Μικρά Ασία με τα λόγια του Ηλία Βενέζη, “Μικρασία Χαίρε!”
Πτήση Επιστροφής
Άφιξη στο αεροδρόμιο Adnan Menderεs της Σμύρνης. Πτήση επιστροφής, με Aegean Airlines στις 20.35 (Α3-997) και άφιξη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα στις 20.35.
Τιμή με Φόρους ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή €960.00
Μονόκλινο : €320 // Φιλοδωρήματα: + €30