Η Αίγυπτος που βρίσκεται στη βορειοανατολική Αφρική με 102.872.283 κατοίκους, η χώρα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, σε μαγεύει με την ομορφιά της και σε συναρπάζει με την ιστορία της. Θεωρείται κοιτίδα του πολιτισμού γιατί κατέγραψε μερικές από τις πρώτες εξελίξεις γραφής, γεωργίας, αστικοποίησης, οργανωμένης θρησκείας και κεντρικής κυβέρνησης.
Το σύμπλεγμα των πυραμίδων της Γκίζα, τοποθετημένο στη Δυτική ‘Ερημο, 13χμ από το πυκνοκατοικημένο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου και 9χμ δυτικά του ποταμού Νείλου, θα είναι σίγουρα αυτό που πρέπει να επισκεφθείς πρώτο. Θα νοιώσεις δέος μπροστά από τις τρεις Μεγάλες πυραμίδες. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι oι πυραμίδες ήταν τα αρχαία αστεροσκοπεία ή είχαν κατασκευαστεί μόνο για την παρατήρηση του Σείριου, του πιο σημαντικού αστεριού για τους Αιγυπτίους. ‘Ενα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, η μεγαλύτερη και παλαιότερη από τις 3 πυραμίδες, η πυραμίδα Κχουφού/Χέοπος, χρειάστηκε 20 χρόνια για να κατασκευαστεί. Η Μεγάλη Πυραμίδα και οι πυραμίδες Κχαφρέ/Χεφρέν και Μενκάουρε/Μυκερίνος στέκονται επιβλητικές μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Η 20 μέτρων ύψους και 57 μέτρων μήκους Μεγάλη Σφίγγα, λαξεμένη σε ένα μόνο κομμάτι ασβεστόλιθου, με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού, θα μπορούσε να έχει Ατλάντεια προέλευση.
‘Εχοντας αρχίσει από την 6η χιλιετία π.Χ, ο Αιγυπτιακός πολιτισμός επέδρασε στους μεταγενέστερους πολιτισμούς. Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου με τους θησαυρούς, τα γλυπτά και τις μούμιες που βρέθηκαν στους αρχαίους τάφους και στις πυραμίδες επιβάλλεται. Η χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών θα σε εντυπωσιάσει.
Στην Αλεξάνδρεια που ίδρυσε το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, τα θερινά ανάκτορα του τελευταίου Αιγύπτιου βασιλιά Φαρούκ και η καινούρια Βιβλιοθήκη είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Στο Σουέζ, το μεγάλο Αιγυπτιακό λιμάνι, απόλαυσε φρέσκα ψάρια σε ένα από τα πολυτελή εστιατόρια.
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Νείλο, τον μακρύτερο ποταμό του κόσμου, συνδυάζει διασκέδαση με γνώση, πλέοντας δίπλα από σπουδαίους ναούς και τάφους, όπως του Τουταγχαμών. Η Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου Φαραώ και Βασίλισσες της Αιγύπτου είχαν ταφεί από τον 11ο αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς. Στο Λούξορ τα αρχαία μνημεία είναι απαράμιλλα σε ομορφιά και η όλη περιοχή κρύβει μοναδικές συγκινήσεις. Στο κέντρο του Λούξορ βρίσκεται ο ναός του Λούξορ. Ξεκίνησε να χτίζεται από τον Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄το 1365 π.Χ., ολοκληρώθηκε από τον Φαραώ Τουταγχαμών και είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Θα εντυπωσιαστείς από τα φανταστικά χρώματα και τις τις ατέλειωτες ιερογλυφικές παραστάσεις.
Ο τύμβος του Ραμσή ΣΤ’, θαυμάσια διακοσμημένος, με ιερογλυφικά στις πλευρές, διηγείται όλη την ιστορία της αρχαίας θρησκείας των Αιγυπτίων, έχοντας εξαιρετικά χρώματα. Στο Καρνάκ θαύμασε τους ναούς με τους επιβλητικούς κίονες, τις οδούς με αγάλματα κριαριών, τη σφίγκα του Τουτανγχαμών, τον επιμέρους ναό αφιερωμένο στον Ραμσή Γ’, τον σκαραβαίο και τους οβελίσκους. Οι ναοί αυτοί είναι τεράστιοι σε μέγεθος, με επιρροές από όλους τους βασιλιάδες, μέχρι και τον Αλέξανδρο. Στο Αμπού Σίμπελ θα επισκεφθείς το ναό με τα τεράστια αγάλματα, ύψους 20μ του Ραμψή Β’, του σπουδαιότερο Φαραώ και της συζύγου του, Νεφερτάρης, με τα μικρά δωμάτια με τις τοιχογραφίες.
Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μακρυά καφτάνια και κοσμήματα από ασήμι, απομιμήσεις των αρχαίων κτερισμάτων, διακοσμημένα με σκαραβαίους που φέρνουν τύχη.